Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова Израел да предпазва повече цивилното палестинско население на Ивицата Газа, докато се стреми да унищожи радикалната палестинска групировка "Хамас", в конфликта, започнал на 7 октомври миналата година, предаде ДПА.

"Броят на жертвите е прекалено голям", каза Остин днес в кулоарите на срещата на военните министри на страните членки на НАТО в белгийската столица Брюксел, коментирайки израелската военна операция в крайбрежната територия, "Обърнах няколко пъти внимание (по този въпрос) на моя колега (израелския министър на отбраната Йоав Галант - бел. ред.) и настоях израелците да бъдат по-прецизни, като в същото време гарантират, че ще предпазват цивилните в зоната на бойните действия."

Той поясни, че постигането на военните цели и защитата на цивилното население на територията на бойните действия не се изключват взаимно, в контекста на растящото недоволство на международната общност от растящия брой на палестински жертви в анклава. В същото време Остин подчерта, че ислямистките бойци на "Хамас" се смесват с цивилното население и използват мирните граждани като жив щит, което е "позорна тактика". Военният министър на САЩ обаче отбеляза, че защитата на цивилното население е "стратегическо задължение".

Войната в Газа започна след безпрецедентната атака на радикалистите от "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври 2023 г. По данни на Израел тогава са били убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни, а 250 души са били взети за заложници и отведени в ивицата. Около 120 от пленниците все още са държани от ислямистите.

По последна информация на здравното министерство на "Хамас" при ответното израелско настъпление в Газа са убити най-малко 37 232 палестинци.