Ново масово пристигане на мигранти за четвърти пореден ден отбеляза Кипър, като посрещна две лодки с над 100 сирийци в понеделник вечерта, съобщо БНР. Те вече попадат по влязлото в сила решение на правителството да спре разглеждането на молби за убежище от сирийски мигранти, съобщиха от вътрешното министерство. С новата група пристигналите в Кипър мигранти по море само за последните две седмици надхвърлиха 1100 души, превозени на 21 лодки.

Правителството се опитва да спре миграционния наплив с решението да преустанови разглеждането на молбите за убежище на всички кандидати от Сирия.

Пристигащите сирийци ще могат да подават заявления за убежище, но документите им няма да бъдат обработвани. Те ще бъдат настанявани в два мигрантски лагера и няма да се ползват от предишните права за допълнителни помощи и работа. Замразяват се и над 10 000 висящи в момента молби от сирийци. Мярката ще се прилага в срок от 21 месеца, който е максимално допустимият по европейската директива за реакция при извънредни миграционни потоци, казаха от вътрешното министерство.

Кипър очаква в този период ЕС да постигне решение за определяне на райони в Сирия за безопасни и да бъдат задействани процедурите по репатриране на мигрантите в тях.