Лиз Чейни, която представлява Уайоминг в Камарата на представителите в САЩ, бе победена на произведените първични избори на Републиканската партия в този щат в северната част на Средния запад от Хариет Хагман.

Хагман срещу Чейни

Хагман е подкрепяна от предишния американски президент Доналд Тръмп, а Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, е част от вътрешнопартийната опозиция срещу евентуалното издигане на номинацията на милиардера на президентските избори през 2024 г. Гласуването бе за определяне на кандидата на републиканците от избирателен район в Уайоминг за междинните избори за Конгрес в САЩ през ноември.Хариет Хагман печели убедително с 65,8 % от гласовете срещу 29,5 на сто за Лиз Чейни, показват прогнозни резултати."Днес, без значение какъв ще е изходът, със сигурност e началото на една борба, която ще продължи", каза 56-годишната Чейни, придружена от баща си. "Ние сме изправени пред момент, в който нашата демокрация наистина е под атака и под заплаха. И тези от нас отвсякъде - републиканци, демократи и независими, - които дълбоко вярват в свободата и които милеят за Конституцията и бъдещето на страната, са длъжни да поставят това над партията", подчерта тя.

Лиз Чейни

обеща да работи срещу перспективата републиканците отново да номинират милиардера за президентския пост."Ще направя всичко каквото трябва, за да не се доближи никога повече Доналд Тръмп до Овалния кабинет", заяви тя.АП нарича дъщерята на Дик Чейни "най-яростния противник на Доналд Тръмп в Конгреса сред републиканците". Франс прес я определя като "говорителя на републиканците, които са против Тръмп".Лиз Чейни бе сред членовете на Конгреса, които подкрепиха неуспешната втора инициатива за отстраняване на Тръмп от поста. Тя е съпредседател на комисията в Конгреса, разследваща смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на Тръмп на 6 януари миналата година. Кръговете около бившия президент си бяха поставили за цел да принудят Лиз Чейни или да се оттегли от Камарата на представителите, или да се яви на първични избори.

Избирателната активност

Избирателната активност в Уайоминг бе с около 50% по-висока отколкото на първичните избори на републиканците за губернатор на щата през 2018 г. За важното значение на гласуването говори и фактът, че това бяха едни от най-скъпите първични избори в историята на САЩ. Лиз Чейни събра за своята кампания 15 милиона долара, а Хариет Хагман - 4 милиона долара.Чейни, която е със силно консервативни позиции и е фокусирана върху въпросите на националната сигурност, бе избрана за първи път в Камарата на представителите през 2016 г. Баща и държеше това място в долната камара на Конгреса през 80-те години на миналия век.