140-минутен монолог за любовта

Начало - с ,,Реквием", край - отново с ,,Реквием". Така звучи перфектният монолог на любовта. Той трае цели 140 минути, а в България има само един човек, който може да пее за любов толкова дълго и искрено - Лили. Само който е бил на неин концерт, може да разбере защо тя ще остане завинаги в българската поп култура. Защо емоцията от това, което преживяваш, слушайки я, е несравнима с енергията на друг изпълнител. И как гласът, излизащ от крехкото тяло на тази истинска дама на музиката, вече 50 години остава кристално чист и красив, а силата му сякаш е още по-впечатляваща. Сила, която може да те пререже от вокалното извайване дори само на една дума...

,,Реквием" е песен от зората на нейната кариера по пророческите стихове на Йордан Милев: ,,...Любовта ще бъде векове безсмъртна, но само веднъж жива..." Авторът на музиката Александър Йосифов е сред композиторите, написали най-много песни за примата. Името му фигурира и в новия й 41-ви албум, наречен ,,Поетът". Освен Йосифов палитрата от уловените с ноти мигове завършват Тончо Русев (,,Ти сън ли си"), Тодор Филков (,,Невероятно"), Александър Кипров (,,Без правила"), Найден Андреев (,,Щурче"), Сашо Събев (,,Влюбеният джаз"), пречупени обаче през призмата на младия им колега Ангел Дюлгеров. Негов е почеркът върху голяма част от аранжиментите, оформящи новото звучене на Лили Иванова, а това неимоверно е един от гарантите за нейния успех.

На 6 ноември в зала 1 на НДК публиката чрез нестихващите аплодисменти и няколко биса даде своя глас за работещата от години формула ,,Променяй звука, но запазвай стила!" Доказателството - поднесени по съвършено нов начин песни, които иначе бихме поставили в чекмеджето с най-тежката и неслушаема естрада. ,,И пак тръгни", ,,Ела", ,,Часове" и ,,Молба" днес носят едновременно духа на новото и свежото, лекотата на джаза, емоцията на латиното и ненатрапчивата агресия на рок баладите.

Лили излезе на висок ток с впити дънки и късо сако със златотъкани нишки, което след няколко песни захвърли на земята. До микрофона имаше само бутилка вода, купичка мед, към които посягаше, и два парфюма, които не докосна. Тя изпя 20 песни и още 4 на бис, като не напусна сцената 2 часа и 20 минути пред 5 хиляди души. И с невъзможно добър оркестър от 5 музиканти, всеки от които свиреше на 2-3 инструмента.

Албена Денкова, която за броени дни е в София, разкри, че е изключително впечатлена. ,,Това, което прави Лили на живо, е несравнимо с това да я гледаш по телевизията или само да я слушаш - тя е магнетична и зашеметяваща. Същевременно пя с лекота и простота - не разчита на голяма продукция - сменящи се декори, лъскави костюми, много светлини."

,,През цялото време лицето ми бе мокро от сълзи. Лили е кралица на музиката на България", каза композиторът Александър Йосифов, който заради счупен крак бе на инвалидна количка. Той разкри, че пише две нови песни за Лили. На 4 пъти пренесохме с колите до дома ѝ цветята, уточниха организаторите.

Този концерт на Лили ще се запомни с още нещо - обраност и малко думи в няколко кратки включвания между парчетата: веднъж - за да благодари на почитателите за присъствието, втори път - за да представи музикантите си (Ангел Дюлгеров, Веселин Веселинов-Еко, Оги Енев, Орлин Цветанов и Росен Ватев), трети път - за да обясни, че ще изпее още веднъж новата си песен ,,Поетът", тъй като първия път се задавила, а ,,всичко трябва да е както трябва", четвърти път - за да благодари на спонсорите си, и финално - за да прикани хората да си купят новия диск, споделяйки им: ,,Една певица може да е много велика, но ако няма добри музиканти, нищо не се получава."

Е, на Лили винаги й се получава, а този път се получи особено добре - като се има предвид, че за повече от два часа пеене на живо тя успя да си поеме въздух единствено по време на дългата интродукция на ,,Камино". И така до следващия поет дъх, в който аудиторията отново ще остава без дъх...

 По традиция Лили Иванова разпродава концертите си месеци преди обявените дати, това стана и с големия финал на тазгодишното й турне в НДК.

В 1 ч. след полунощ в петък Цветана Манева позвънила на Лили. Актрисата и мъжът й Явор Милушев не можели да заспят след това, което видели и чули по време на този концерт. ,,Позвъних да й кажа, че се прекланям пред нея. Не мога да опиша какво излъчваше, пя с цялата си душа - толкова изискана, излъчваща и вдъхновяваща хората до изблик на сълзи. Цялата зала бе поразена. Бе като интимна среща - всеки прие, че тя пее лично за него. Лили е от рядко прекрасните неща, които излъчват устойчивост с непрестанния си стремеж да добавя нещо към това, с което ни е омайвала", каза актрисата.