LG представи новото поколение на своя флагман в гамата си от смартфони, като го определя за най-амбициозния умен телефон на годината. G3 се отличава с нов подход на производителя, който следва концепцията за максимално опростяване на работата с устройството във всяко отношение.
Новият смартфон разполага с 5.5-инчов дисплей с 4К резолюция, която е четири пъти по-голяма от Full HD. Гъстотата на пикселите е впечатляващите 538ppi. Според Джеймс Маршал, ръководител на продуктовия маркетинг на LG, дисплеят е способен да изобразява ,,изглеждащи като истински" кадри. Той дава за пример, че качеството на картината е съпоставимо с най-висококачествения печат в издателската индустрия.
Вградените камери са друг аспект на G3, където компанията полага допълнителни усилия. На гърба на смартфона има 13МР сензор, който е със система за оптична стабилизация на изображението. Освен това за пръв път при смартфоните се предлага и лазерна система за автоматичен фокус. Опростен е и начинът на правенето на снимка. Вече е възможно това да става с едно натискане по екрана върху обекта, на който потребителят иска смартфонът да фокусира. Камерата на предния панел пък е ,,оптимизирана за селфита" във всякакви условия и ситуации. На разположение е и възможност за правене на снимка чрез жест с ръка пред обектива.
Подобрени са и режимите на запис на видео. Освен на качеството на картината, което е 4К, е обърнато внимание и на звука. G3 автоматично коригира звуковите настройки според условията. LG надгражда и функциите за сигурност. На разположение е функция Knock Code, която позволява отключване на екрана чрез почукване на екрана няколко пъти. Според компанията този метод на отключване на телефона е много по-сигурен от кодовете и шаблоните.
Налична е и функцията Content Lock, която позволява заключване на избрано от потребителя съдържание. По-този начин то остава недостъпно дори и при прехвърлянето му на друго устройство, защото е криптирано със 128-битов код.
Друга новост в системите за сигурност е Kill Switch. Чрез нея при кражба на телефона потребителят може да изтрие информацията от него от разстояние. Дори има опция за пълното блокиране на телефона, правейки го напълно неизползваем.
Подобрения са въведени и в интерфейса. Той също е опростен с нови семпли графики и ефекти. Някои често използвани функции са обновени. Най-голяма е промяната при клавиатурата. Тя вече може да се регулира по размер според желанието на потребителя. Освен това автоматично следи и изучава неговите специфични начини на писане и въвежда необходимите корекции в думите или дори регулира леко разположението на клавишите, за да повиши прецизността и точността на писане. Той допълни още, че операционната система на устройството ще е Android 4.4.
Вградената батерия е с капацитет 3,000mAh. На разположение са нови интелигентни режими за управление на консумацията на енергия. По този начин въпреки много високата резолюция на екрана телефонът е конкурентен по издръжливост на батерията на останалите модели на пазара.