„Ягуар Ленд Роувър" ще инвестира няколко милиона евро в технологии, които ще позволят на техния бъдещ автономен автомобил да може да се придвижва самостоятелно върху всякаква повърхност или терен, съобщиха от компанията. „Ние не искаме да ограничаваме бъдещите високоавтоматизирани и напълно автономни технологии само до асфалт. Когато водачът се отклони от асфалтирания път, искаме тази поддръжка и помощ да продължи", коментира директорът на проучванията в групата Тони Харпър.

Намеренията са водачът да може да остави автомобила напълно самостоятелно да се придвижва извън асфалта всеки път, когато не се чувства сигурен във възможностите си. За да осигурят такова ниво на автономно движение, изследователите на „Ягуар Ленд Роувър" разработват следващо поколение сензорни технологии, които ще бъдат „очите" на бъдещия автономен автомобил.

Проучването в сферата на идентифицирането на повърхността и триизмерното засичане на пътя комбинира камера, ултразвукови, радарни и лидарни сензори (базирана на лазер версия на радар), които осигуряват на автомобила 360-градусов изглед около него. Сензорите ще са толкова усъвършенствани, че автомобилът може да определи характеристиките на повърхността с точност до ширината на една гума, дори в дъжд и сняг, за да планира маршрута си.

Целта е колата да избягва всякакви опасности на пътя си. Това може да са бариери на паркинги, корени на дървета и големи камъни. Ултразвуковите сензори могат да идентифицират повърхностните условия, като сканират до 5 метра пред автомобила, така че настройките на системата за промяна на характеристиките според терена (Terrain Response) да бъдат автоматично променени, преди автомобилът да премине от асфалт на сняг или от трева на пясък.

Функцията Overhead clearance assist използва технология със стереокамера, за да сканира напред за надвиснали препятствия. Водачът програмира системата с височината на автомобила, която може да включва покривни кутии за багаж или велосипеди, и автомобилът ще предупреди водача, ако няма достатъчно разстояние.

Системата Terrain-based speed adaptation (TBSA) използва камери, за да засече неравен и хълмист терен, включително вълнообразни пътища, дупки и дори локви. Освен това тя е достатъчно интелигентна да предскаже потенциалното влияние на тези повърхности върху возията на автомобила и автоматично да регулира скоростта и настройките на окачването, за да им е комфортно на пътниците.

Друг ключов елемент на успешното автономно управление върху всякакъв терен е способността на автомобилите да комуникират един с друг, особено когато между тях няма визуален контакт. „Ягуар Ленд Роувър" вече демонстрира свързване на два автомобила „Рейндж Роувъл Спорт", използвайки технологията DSRC (специализирани съобщителни системи с малък обсег на действие), за да създаде свързан офроуд конвой.

Тази система за безжична комуникация между автомобили позволява споделяне в реално време за местоположението на предния автомобил, приплъзването на гумите, промени във височината на окачването и изместване на колелата, както и настройки на системите за контрол на проходимостта.

Ако първият автомобил в колоната закъса, останалите ще бъдат предупредени каква е причината - пропадане на гумите в дупка, наличие на препятствие и т.н., като тази информация ще бъде предадена на всички други превозни средства. В бъдеще конвоят от автономни автомобили може да използва тази информация да регулира настройките си автоматично или дори да промени маршрута си, за да се справи с препятствието.