Европейският парламент и Европейският съвет одобриха окончателно румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Това съобщиха от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че тя добре познава проблемите на държавите от Централна и Източна Европа - и сигурно сърцато ще се бори срещу корупцията и автокрацията.

Управляващите в Румъния пък изразиха опасения, че като европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще е опасна за имиджа на страната. Премиерът Виорика Дънчила припомни, че Кьовеши е разследвана за злоупотреба с власт от периода, в който беше начело на антикорупционната агенция в родината си.
„Кой ще страда, ако тя стане европейски главен прокурор и се окаже, че обвиненията срещу нея са основателни, макар че бих искала да не са? Не става въпрос за определен човек, а имиджът на Румъния със сигурност ще пострада”, заяви Дънчила.