Бойното поле в района на източния украински град Бахмут ври и кипи, тъй като руските сили извършиха продължителни атаки в стремежа си да постигнат пробив в проточилата се вече година война, въпреки  официално лице от САЩ прогнозира малко краткосрочни териториални придобивки за Русия.

Преди войната Бахмут е имал население от около 70 000 души, но през месеците на сраженията бе разрушен, тъй като бе цел на руски атаки и център на решителна украинска отбрана. 

"Най-трудната част, както и преди, е Бахмут и боевете, които са от съществено значение за защитата на града", заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, "Русия като цяло не се съобразява с хората и ги изпраща на постоянни вълни срещу нашите позиции, интензивността на боевете само се увеличава."

Източник БГНЕС

Въпреки че повечето от руските атаки са били насочени към Бахмут и други градове и села в Донецк, украинските военни заявиха, че руските сили са обстрелвали над 20 населени места в северните области Чернигов, Суми и Харков. Украински самолети пък нанесоха три удара по райони на концентрация на руски сили, се казва в изявление на украинските военни.

Източник БГНЕС

Руската държавна информационна агенция РИА публикува видеоклип, който според нея показва руски щурмовици Су-25, атакуващи Бахмут.

"Радваме се, че са наши", казва мъж във видеото, идентифициран като боец от наемническата група "Вагнер", и добавя, че самолетите са им помогнали "психологически".

Украинският военен анализатор Олех Жданов заяви, че руските сили са успели да се вклинят между две села северно от Бахмут - Берхивка и Яхидне, в стремежа си да обкръжат града.

"Този пробив на северния фланг на Бахмут представлява ясна заплаха за нас", каза той в коментар, публикуван в социалните мрежи.

Украински войник от 93-та бригада, цитиран от CNN, е казал, че "все още никой не отстъпва" въпреки руския натиск. По думите му за момента защитниците са притъпили руските нападения, но в покрайнините на града продължават да се чуват пушечни изстрели.

Източник БГНЕС

Според говорител на украинското командване решение за отстъпление още не е взето.

Значението на града е доста спорно. Според някои анализи превземането на Бахмут от Русия би отворило пътя към завземането на последните останали градски центрове в индустриалната Донецка област. Стратезите в САЩ обаче смятат, че градът не е от ключово значение за хода на войната и дори миналия месец препоръчаха на украинското командване да не се фокусира върху защитата му, а върха подготовката за евентуална контраатака.