Изпечени бандити успяха да задигнат над 90,000 лева от общината в Ямбол под прикритието на фестивала ,,Кукерландия". Апашите се възползвали от шума и суматохата на площада пред кметството по време на откриването на карнавала с кукерите през миналата седмица. Докато зяпачите се наслаждавали на маскираните танцьори, крадците също надянали маски и се спуснали набързо към стълбището на сградата, където се помещава и офис на Общинска банка. Двамата охранители, които в този момент пренасяли парите от инкасо автомобила към банката, били изненадани в гръб от грабителите. Те дръпнали от гардовете полиетиленов плик с пари и побягнали обратно към карнавалното шествие. Всичко се развило така бързо, че никой от хилядите хора на площада не заподозрял какво се случва. Крадците успели да се скрият в тълпата и да изчезнат в неизвестна посока. Интересна подробност е, че в този момент фестивалът тъкмо бил откриван от зам.-кмета на града Стоян Драгнев, който преди две години бе шеф на местната полиция.

 Според запознати инкасо автомобилът спрял на служебния вход на общината, който се пада от другата страна на площада. Това принудило гардовете да минат около 100 метра пеша. От полицията са категорични, че охранителите са пренебрегнали инструктажа за пренасяне на пари. Транспортът на такава голяма сума пеша, в присъствието на толкова много хора и силен шум, противоречи на професионалните изисквания, категорични са ченгета. Подозренията падат върху охранителя, предложил този маршрут за доставяне на сумата в банката. Той и колегите му вчера през целия ден са били разпитвани и са писали подробни обяснения за действията си. Не се изключва хипотезата, че някои от тях може да е играл в комбина с бандитите. В Ямбол се говори, че крадците са се метнали на такси веднага след като се пресекли площада.

Инкасо фирмата, която обслужва клона на Общинска банка в Ямбол, работи и с банковите клонове в Сливен. Сливенски е бил и екипът от охранители, които са били на смяна по време на обира. Вече няколко дни се извършват оперативни срещи с активния кримиконтингент в региона, както и с агентите на полицията в подземния свят.

Откраднатите пари са на местната община. ,,Охранителите от фирмата за инкасо е трябвало да вземат парите от касовия салон на община Ямбол и да ги пренесат до банката, обясни директорът на местната полиция комисар Генчо Иванов. - Явно извършителите на обира са знаели, че в този момент ще се открива международният кукерски фестивал и на площада ще гъмжи от народ."

Обирът е добре изпипан, планиран от много отдавна и извършен точно навреме, когато Ямбол е пълен с качулки кукери, категорични са криминалистите. Те смятат, че схемата е заимствана от Бразилия, където покрай популярния карнавал в Рио де Жанейро се извършват десетки подобни кражби. Преди шест години четирима маскирани се промъкнаха незабелязано покрай пъстрата тълпа, танцуваща самба, и задигнаха четири картини на Пикасо, Дали, Матис и Моне. Откраднатите платна били сред най-скъпите експонати в музея на изкуствата ,,Шакара де сеу". Разследващите в Бразилия обясниха тогава, че обирът е измислен изключително добре. Четиримата крадци се вмъкнали незабелязано в музея, докато тълпата зяпачи отвън се наслаждава на карнавала. Вътре обирджиите първо стреляли по охранителните камери, след което извадили граната. Размахали я заплашително пред пазачите и посетителите. Докато двама сваляли картините от стената, другите двама задигнали паспортите, бижутата и парите на туристите в музея. Обирджиите действали изключително бързо, светкавично се изнесли от музея и изчезнали в карнавалната тълпа.

Иначе близо 500 маскирани като кукери, приказни герои и популярни анимационни персонажи се включиха в карнавалното шествие при откриването на 15-ото издание на международния маскараден фестивал ,,Кукерландия 2014". През тази година имаше нова атракция - символичното отключване на кукерград. На практика това представляваше палатка, която бе отключена символично от общински ръководители. Интересното в случая е, че отключването стана в момента на кражбата. И на броени метри от банковия офис. Без въобще да разберат, че на крачки се извършва обир, шествието поведоха 6 гигантски маски, оборудвани с колелца. Внушителните триметрови съоръжения преминаха по централните ямболски улици. Гигантските маски се превърнаха в емблема на ямболския фестивал и привлякоха много от зрителите, които държаха да се снимат с тях. Освен BG формации гостуват и състави от Гърция, Македония и Румъния.

Георги Мангинов