сн. „Разкрития“

Къде е Брендо? Това е въпросът, на който, оказва се, може да отговори единствено и само той. През миналата сряда стана ясно, че и Евелин Банев-Брендо е успял да избяга от България, въпреки че е подсъдим. При това е напуснал страната преди 3 месеца и досега никой - нито от съда, нито от прокуратурата или полицията - не е забелязал. Осъденият на две инстанции в Италия за ръководител на международна група за трафик на кокаин беше с най-леката мярка за неотклонение - „подписка". Тя му бе наложена от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато Банев беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на 21 млн. лв. На първа инстанция Софийският градски съд (СГС) му даде 7 години и половина затвор. Състав на САС оправда и останалите подсъдими - доведеният брат на Брендо - Симо Карайчев, Моника Добринова, бивша съпруга на Банев, и Десислава Дишлиева. Решението на САС беше подписано с особено мнение от един от тримата апелативни съдии. Прокуратурата протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС). Съобщение за протеста е изпратено и на Банев, става ясно от съобщение на съда. До момента не е върната обратна разписка.

Соченият за „кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо не е обявяван за издирване към момента. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков. „Не е имало такова искане. Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд. Делото е в съдебна фаза от трета инстанция, определена мярка „подписка". Тя означава, че е поел задължение да не променя адреса и да не напуска населеното място, без да уведоми съответния орган. В съдебна фаза това е съответният съд, където делото е висящо. До момента, в който той е бил с мярка „домашен арест", ние сме го контролирали съгласно процедурата", каза Вучков. На 11 юли 2014 г. мярката за неотклонение „подписка" на Брендо е променена. На този ден е бил последният подпис, който той е положил при проверка от полицая, който е контролирал по местоживеене домашния арест. Оттогава Брендо не е длъжен да се явява в полицията.
От съобщение на Софийския апелативен съд става ясно, че Брендо има забрана да напуска страната още от 28 март 2014 г. Според съобщението на 18 март 2014 г. тричленният състав на съда е изменил мярката му от „задържане под стража" в „домашен арест". За това определение съобразно изискванията на закона е уведомен началникът на Шесто РПУ. На 28.03.2014 г. по искане на прокуратурата тричленният състав на съда е наложил на Банев забрана за напускане пределите на Република България. За определението на съда са уведомени Гранична полиция и СДВР, сектор „Български документи за самоличност". След което на 11.07.2014 г. тричленният състав на съда се е произнесъл по делото с присъда и е изменил мярката за неотклонение на Евелин Банев от „домашен арест" в „подписка", но забраната за напускане на страната не е отменена. Според съда в момента по делото срещу Брендо за пране на пари тече връчване на книжа на заинтересованите страни. След това делото ще бъде изпратено във Върховния касационен съд. Но ползата от това ще е никаква, след като основното лице по делото вече липсва.

 

Още височайши бегълци

* 19 декември 2014 г. - Часове след като Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по 18 г. затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека „Амнезия", двама от тях изчезнаха. Само Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. На 23 декември Георгиев и Стоилов са обявени за общодържавно издирване.
* 4 декември 2013 г. - ВКС потвърди доживотната присъда на Илиян Тодоров, обвинен за двойното убийство пред дискотека „Соло". Само че точно преди да го вкарат в затвора, той избяга. Тодоров публикува в интернет две видеопослания, в които твърди, че е невинен. Обявен е за издирване от Интерпол на 28 декември 2013 г.
* 3 май 2012 г. - Дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, изчезнаха дни преди да влязат в затвора. Те бяха осъдени на по 5 г. за организирана група за рекет. И до момента са в неизвестност. На 6 юни 2012 г. са обявени по искане на България за издирване от Интерпол с червена бюлетина.