За първи път Кристалина Георгиева даде знак, че е готова да се включи в състезанието за главен секретар на ООН. В момента официалната кандидатура на България е шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Премиерът Борисов обаче каза, че това решение ще се преразгледа, ако Бокова не успее да се класира първа на поредното тайно гласуване в ООН на 26 септември, понеделник.

"Аз съм много поласкана, че много хора ме призовават да се кандидатирам, каза Георгиева в четвъртък следобед - Като български гражданин обаче бих казала, че това е решение на българското правителство."

Георгиева каза това по време на събитие в Ню Йорк, организирано от International Peace Institute - тинк-танк, който следи работата на ООН. 

При последното гласуване Бокова остана пета, а лидер сред номинираните е бившият премиер на Португалия Антонио Гутерас.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева, която в момента е заместник-председател на Европейската комисия, е подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел. Тя е обсъдила тази възможност и с руския президент Владимир Путин на разговор по време на срещата на G-20.

По-рано се появиха слухове, че кандидатурата й ще бъде издигнато от други източно-европейски страни. Самата тя обаче отхвърли тази възможност.

"Не търся и нямам желание да бъда номинирана от други държави, защото това е моята държава, аз я обичам. Няма начин да направя нещо, което да противоречи с това, че съм българка", каза Георгиева в Ню Йорк където тече годишното общо събрание на ООН.