Полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите извършители. Това каза в студиото на NOVA криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов. Коментарът идва след като служители на реда простреляха смъртоносно 18-годишен младеж след преследване в София.

Припомняме, че гонката започнала след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Малко след 2 ч. в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха им отнели раница с лични вещи и пари. По-късно младежите направиха самопризнания.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. 

"Във всеки случай полицията е направила всичко по силите си да спре извършителя. Те затова са стреляли в краката. Не са искали да го убият. Нито един полицай няма да тръгне да стреля и да убие престъпник. Полицаите не са психопати. Затова има много случаи, в които се говори, че са стоялли безучастни. А просто знаят какво ще се случи след това. Оръжието трябва да се използва само в краен случай", посочи криминалният експерт.