Косовската полиция иззе голямо количество оръжия в имоти на сръбските граждани Марян Радойевич и Зарко Цветкович, предаде БГНЕС.

Двамата са издирвани във връзка с терористичната атака в село Банска, Северно Косово, на 24 септември м.г., извършена от тежковъоръжена сръбска група, която навлезе от сръбска територия и нападна силите за сигурност. Тогава беше убит косовския сержант Африм Бунджаку.

"Отново бяха конфискувани експлозиви, оръжия и боеприпаси в Северно Косово, благодарение на нашите бдителни сили за сигурност и засиленото сътрудничество с нашите граждани. На дестабилизиращите заплахи от Белград ще се противодейства със закон и ред“, написа министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла в социалната мрежа X.

Конфискувани оръжия включват автомати АК-47, пистолети, кашони с голямо количество патрони, кобур за револвер, ловно оръжие, боеприпаси, бронирани жилетки, взривни устройства, радиостанции и други приспособления.

На 24 септември 2023 г. нападателите от Сърбия се барикадираха в Банския манастир, където започна сражение с полицията. В престрелката бяха убити трима от сърбите. Впоследствие в региона бяха открити редица скривалища с огромно количество оръжия.

За организатор на нападението е сочен бившият заместник-председател на „Сръбска листа“ (най-голямата партия на косовските сърби) и близък приятел на сръбския президент Александър Вучич - Милан Радойчич. След нападението той избяга в Сърбия, която отказва да го екстрадира обратно в Косово. Интерпол издаде международна заповед за арест на Радойчич.