Kосатки са потопили още една яхта в югозападната част на Европа, което е четвъртият подобен инцидент в района през последните две години, пише "Дневник".

При последната атака стадо косатки е атакувала яхтата Grazie Mamma в Гибралтарския проток в продължение на около 45 минути, уточни полската круизна компания Morskie Mile в публикация във Facebook.

Операторът на плавателния съд е уточнил, че безмилостната атака е била съсредоточена върху перото на руля на яхтата и е причинила големи щети и изтичане.

"Въпреки опитите яхтата да бъде закарана до пристанището от страна на капитана, екипажа и спасителите, пристанищни влекачи и мароканските военноморски сили, плавателният съд потъна близо до входа на пристанище Танжер Мед", посочиха от круизната компания, като добавиха, че екипажът е "в безопасност, невредим и в добро състояние".

Атаката е последният съобщен случай, при който косатки нападат лодки в Гибралтарския проток - феномен, който заинтригува учени по поведение на животните.

За случаи на косатки, тормозещи лодки, преминаващи през Гибралтарския проток, който се намира между Испания и Мароко и свързва Атлантическия океан със Средиземно море, информации се появиха през 2020 г. Оттогава насам е имало около 500 срещи между косатки и лодки, каза по-рано тази година Алфредо Лопес Фернандес, съавтор на проучване от 2022 г. в сп. Marine Mammal Science. Най-малко три лодки са потънали, но досега няма регистриран случай косатка да е убила човек в дивата природа.

Странното поведение обърка учените, като част от тях лансираха теорията, че косатките може да се учат взаимно да атакуват лодки, преминаващи в района.

Сред другите обяснения са

недостиг на храна,

разрушителното възобновяване на морските дейности след утихването на COVID пандемията и игриви взаимодействия.

Има документирани случаи на "игрово поведение" сред различни популации на косатки, като например някои косатки в предишни проучвания са показвали, че "тормозят" морски свине.

Изследователи подозират, че те вероятно са били организирани от косатките като форма на социална игра за свързване, общуване или просто за забавление помежду им и че това поведение ще осигури ползи като подобрена групова координация и работа в екип.

Ала учени също така са започнали да проучват дали атаките в Гибралтар не са свързани с останала травма от предишни срещи с рибарски лодки и поведението им да е някакъв акт на отмъщение.

"Определено смятам, че косатките са способни на сложни емоции като отмъщение", е отбелязвала по-рано пред NPR Моника Виланд Шийлдс, директор на Института за поведение на косатките. Шийлдс каза, че не смята, че "можем напълно да го изключим", дори и самата тя да не е напълно убедена.

Каквато и да е мотивацията на косатките, подобни инциденти подчертаха по-широко разпространените опасения на учените във връзка с въздействието на човешката дейност в моретата върху интелигентните морски бозайници.