Капсулата Boeing Starliner с двама астронавти на НАСА се скачи с Международната космическа станция /МКС/, след като преодоля някои предизвикателства, засягащи задвижващата й система. Членовете на екипажа Буч Уилмор и Суни Уилямс наблюдаваха как космическият кораб маневрира автономно в последните моменти и установи контакт с орбиталния пост над южната част на Индийския океан, съобщи Си Ен Ен.

Първоначално скачването беше планирано за час по-рано, но се забави, тъй като екипите работиха по отстраняването на проблеми с някои от двигателите на системата за контрол на реакцията (RCS), които осигуряват възможностите за фино маневриране. В крайна сметка всичко завърши благополучно около 21:00 ч. българско време.

Астронавтите, и двамата бивши пилоти-изпитатели от военноморските сили, които имат по два космически полета зад гърба си, извършиха „горещи тестове“ в опит да рестартират неизправните двигатели по време на етапа, когато управляваха кораба ръчно.

По-рано от НАСА съобщиха, че след навлизането в орбита космическият кораб е имал две нови изтичания на хелий в допълнение към едно изтичане, за което екипите са знаели преди изстрелването, но са решили да не го ремонтират, тъй като повредата е била в рамките на управляемите граници. Хелият е нетоксичен и негорим газ, използван за осигуряване на налягане в двигателната система на Starliner. Все още не е ясно дали течовете и проблемите с двигателите са свързани.

Капсулата CST-100 Starliner пое към открития космос на 5 юни от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал във Флорида, прикрепена към ракетата Atlas V на Boeing-Lockheed Martin. Starliner е шестият тип космически кораб, построен в САЩ, който извежда астронавти на НАСА в открития космос, след програмите Mercury, Gemini и Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век, Space Shuttle от 1981 до 2011 г. и Crew Dragon на SpaceX от 2020 г.

Програмата Starliner от години е съпътствана от опасения за безопасността и забавяния, а успешната мисия ще даде на Boeing така необходимата глътка въздух от сериозните опасения за безопасността на неговите пътнически самолети.

Междувременно НАСА иска да сертифицира Boeing като втори търговски оператор, който да превозва екипажи до МКС - нещо, което SpaceX на Илон Мъск вече прави за американската космическа агенция от четири години.

По време на престоя си на изследователската платформа Уилмор и Уилямс ще продължат да оценяват космическия кораб, включително да провеждат симулации дали той може да се използва като сигурно убежище в случай на проблеми на орбиталната станция. След като се разкачи от МКС, Starliner ще навлезе отново в атмосферата, като екипажът ще изпита 3,5G, докато забавя скоростта си от 28 000 км/ч до плавно кацане с парашут и въздушни възглавници в западната част на САЩ.