Кораб, превозващ украинско зърно от пристанище "Южни" в Одеска област, е попаднал на мина в Черно море, съобщи източник от украинското правителство. По данни на ведомството плавателният съд е претърпял "незначителни щети".

Въпросният плавателен съд е плаващият под либерийски флаг кораб за насипни товари Georgia S с товар от пшеница. Той се е сблъскал с плаваща мина малко след като е напуснал пристанище Южни. Корабът се е насочвал към румънското пристанище Констанца.

На 8 ноември южното командване на ВСУ и украинското министерство на инфраструктурата съобщиха, че граждански кораб в пристанището на Одеска област е бил подложен на ракетна атака. Плавателният съд, плаващ под либерийски флаг, е трябвало да транспортира желязна руда. В резултат на удара е загинал един лоцман.

След оттеглянето на Русия от сделката за зърно гаранциите за сигурност в северозападната акватория на Черно море, откъдето се изнасяше украинско зърно, бяха отменени. Междувременно Украйна отвори временни маршрути за търговските кораби в Черно море. Украинските военноморски сили предупредиха корабособствениците, че не могат да гарантират безопасността на временните коридори.