Демократите и републиканците в Конгреса на САЩ постигнаха принципно споразумение за удължаване на федералния бюджет с няколко дни и за отлагане на заплахата от спиране на работата на правителството. Споразумението между лидерите на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената позволява финансирането на правителството след 1 март, давайки на политиците малко място за глътка въздух, за да се опитат да постигнат споразумение за дългосрочно финансиране. 

"Съгласни сме, че Конгресът трябва да работи по двупартиен начин, за да финансира нашето правителство“, казаха лидерите в изявление. 

Те добавиха, че "ще бъде необходима краткосрочна резолюция за финансиране на федерални агенции до 8 и 22 март, която ще бъде гласувана от Камарата и Сената тази седмица“.

Споразумението бе постигнато, след като председател на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън бе предложил по-рано краткосрочен законопроект за временни разходи, за да се предотврати частично спиране на работата на американското правителство в края на седмицата. Според в. "Ню Йорк таймс" неговото предложение удължава финансирането на някои правителствени агенции с една седмица, до 8 март, а на други с още две седмици до 22 март.

От няколко месеца САЩ са в задънена улица около приемането на финансов законопроект за 2024 г. Двете партии бяха заплетени в спорове и успяха да приемат само поредица от минизаконопроекти за удължаване на федералния бюджет на САЩ с няколко дни или месеци. Последствията от спирането на работата на правителството биха били значителни и биха включвали липса на заплащане на ръководителите на полети, спиране на работа на някои правителствени агенции и затваряне на много обичаните национални паркове в Америка. Сега споразумението за краткосрочно удължаване на финансирането трябва да бъде приет от Камарата на представителите, Сената и след това подписан от президента Джо Байдън, за да се отложи заплахата.