сн. Архив на BG VOICE

Повечето секретни документи, откраднати и публикувани от бившия сътрудник на Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, са съдържали военни тайни и не са имали нищо общо с личния живот на хората. Това е заключението в доклад на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на Конгреса, резюмиран в три страници. В продължение на две години тя е проучваше как Сноудън е успял да изтегли над 1.5 милиона класифицирани документа от защитени мрежи на АНС, какво са съдържали те и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност. Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масирано вътрешно следене, започнало след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина.

„Сноудън не е изобличител, а изменник на страната си и предател на колегите си, заяви председателят на комисията Девин Нунис, конгресмен републиканец от Калифорния. - Той изложи на опасност нашите военнослужещи и хората в Америка. Очаквам в крайна сметка да се върне в Съединените щати, където да бъде изправен пред правосъдието заради престъпленията си."

Разкритията на Сноудън за събраните от Агенцията данни за милиони телефонни разговори след терористичните атаки от 11 септември 2001 година са повод за разгорещени дебати. Представители на гражданското общество се безпокоят за посегателства над личния живот, а законодатели заявиха, че губят инструменти за борба с тероризма.

Самият Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия, за да се спаси от съдебно преследване, а сега иска президентът Барак Обама да го помилва. Всички членове на Комисията по разузнаването обаче са подписали писмо до президента, в което го призовават да не прави това.

Заключението на комисията съвпадна с премиерата на дългоочаквания филм за бившия шпионин. Главната роля се изпълнява от Джоузеф Гордън-Левит, а режисьор е Оливър Стоун. Лентата проследява живота на Сноудън от 2003 до 2013 година, когато той разобличава програмата „Призма" чрез журналиста Глен Грийнуолд и документалния режисьор Лаура Поатрас и напуска САЩ.

Филмът получи особено ласкав прием в Русия. Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви, че лентата си заслужава да бъде гледана. „Филмът на американския режисьор Оливър Стоун би бил особено интересен за жителите на Европа и Америка. Препоръчвам го на всички, за да може след това да размислят", заключи Песков.