Колумбия, водещият световен производител на кокаин, счупи през 2021 година собствения си рекорд за отглеждане на листа от кока, съобщи Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). А правителството подчерта "провала" на водената от САЩ война срещу наркотиците.

Налице е "увеличение с 43 процента на площта, засадена с кока... от 143 000 хектара през 2020 г. на 204 000 хектара през 2021 г.", казва са в изявление на Службата на ООН. Това е най-високата цифра, откакто тази служба започна да наблюдава производството на кокаин в Колумбия преди 21 години.

Нарасналото увеличение на отглежданата кока върви ръка за ръка с нарастването на производството на кокаин от 1010 тона през 2020 г. на 1400 тона миналата година, предназначено главно за САЩ и Европа. Това продължи "възходяща тенденция, която започна от 2014 г.", констатира службата.

При представянето на доклада в Богота правосъдният министър Нестор Осуна изтъкна, че числата са ясно доказателство "за провала на войната срещу наркотиците". Той отбеляза, че правителството работи върху нова политика за наркотиците, която засега няма да включва легализиране на кокаина. Но изрази надежда, че "един ден" търговията с кокаин ще бъде регулирана на глобално ниво.

Като част от нов подход левият президент на Колумбия Густаво Петро обсъжда амнистия за наркотрафикантите, които желаят да се предадат и да изоставят наркотърговията. Той също така предложи закупуване на обработваема земя, която да бъде преразпределена между дребните фермери, изкарващи прехраната си от законни култури, и по този начин да бъдат освободени от насилственото иго на наркобандите, на които разчитат, за да си изкарват прехраната.