Тазгодишната коледна елха, която ще украси Капитолия във Вашингтон, вече пое пътя си от Националното управление по горите върху специален камион с персонализирано ремарке - ,,Мак пиникъл аксел бак", модел 2014. По пътя си в следващия месец камионът ще направи 24 спирки на различни места, преди да достави специалния товар до Капитолия, където елхата ще бъде тържествено украсена. В подготовката, отсичането и натоварването на елхата се включиха повече от 300 работещи в управлението и представители на местните власти.

Дървото е 80-годишна ела от рода "Енгелман смърч", висока близо 90 метра. „За нас е чест да сме част от проекта „Коледното дърво на Капитолия, заяви Джон Уолш, вицепрезидент на ,,Мак". - Това е дългогодишна национална традиция и възможност за ,,Мак" да допринесе за фантастичната работа на целия отбор, отговорен за преместването на празничния символ на нашата велика страна." Моделът на ,,Мак", който вози елхата, е оборудван с ,,Мак ем драйв" автоматизирана ръчна трансмисия и система за въздушно окачване на ,,Мак туин". Моделът ,,Мак пиникъл" е рекламиран като доста икономичен. „Да пренесеш символ от такава величина, близо 90-метров, е специално дело - продължава Уолш. - Ние сме горди да направим това не само отговорно, надеждно и ефективно, а специално по американски."

,,Мак тракс" е спонсор на коледната елха на Капитолия няколко пъти през годините, последно през 2011-а и 2012-а. „Булдогът", който тегли специалното ремарке, е празнично украсен с коледна символика, а по пътя му се организират тържествени чествания и празненства, с които хората, през чиито градове преминава коледната елха, я изпращат за Вашингтон. Маршрутът, както и къде се намира във всеки един момент, може да бъде проследен на специалния сайт www.capitolchristmastree.com, където има още много любопитни подробности за избора на дървото, „пакетирането му" за дългия път, както и посрещането във всяка една от 24-те спирки. В допълнение към специалния ,,Мак пиникъл аксел бак" компанията предостави още един такъв, който да пренесе и другите коледни дървета, предназначени да украсят други части на столицата освен Капитолия.

Националното управление по горите предоставя коледната елха на Вашингтон от 1964 г. насам. Тя се украсява с повече от 5,000 ръчно изработени орнамента, а светлините й ще бъдат запалени тържествено в началото на декември. ,,Мак" е един от най-големите производители на тежкотоварни камиони в Северна Америка и доставя продукцията си за повече от 45 страни в света. ,,Мак тракс" е част от ,,Волво груп", един от водещите производители на камиони, автобуси, строителна техника и морски и индустриални двигатели.