Протестна акция провежда КНСБ рано сутринта на 30 ноември пред парламента.

Синдикатите посрещнаха народните представители в началото на работния ден и представиха исканията си за нов бюджет и увеличение на минималната работна заплата до 850 лева.

Пространството около служебния вход на парламента е "украсено" с протестни синдикални гирлянди с надсловия „Стига вече работещи бедни! Сметките растат, заплатите не! Доходи за всички, а не за малцина!”.

Те раздадоха на депутатите елха като на нея вместо коледни играчки бяха поставени исканията на работеща България.

Корнелия Нинова, лидерът на БСП слезе при протестиращите и заяви, че исканията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата.

„Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да достигне 850 лв., тоест 50% от средната такава, ние също искаме повече пари за социални политики, така че нашите искания се припокриват”, каза тя.

Относно исканията на КНСБ законодателната власт да задължи МС минималната работна заплата за 2023 г. да не бъде под прага от 850 лв., Нинова заяви, че не е сигурна дали ще се реализира това, тъй като има решения на Конституционния съд - две на брой, според които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват.

„Въпреки това ние ще се борим за поправка на бюджета между първо и второ четене, в което да увеличим социалните разходи”, обясни още Нинова