Джо Байдън обеща "правителство, което представлява Америка" и се зае със съставянето на смесен и феминизиран екип, без да чака Доналд Тръмп да признае поражението си. Бившият вицепрезидент, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, избра за началник на кабинета си демократа ветеран Рон Клейн и посочи няколко от бъдещите си съветници. Съставът на правителството му ще бъде по-деликатен въпрос. Министрите му трябва да бъдат утвърдени от Сената, където мнозинството ще остане републиканско, освен ако демократите успеят да спечелят две места на частични избори през януари.

Междувременно вече се спрягат някои имена:
Външни работи
Бившата представителка на САЩ в ООН и бивша съветничка по националната сигурност по време на мандата на Барак Обама, Сюзън Райс, може бързо да влезе в ролята на държавен секретар на САЩ. С репутация на настъпателен политик, 56-годишната афроамериканка има много добри отношения с Джо Байдън. Но тя никога не е заемала изборна длъжност, а нейният имидж пострада от полемиката за нападението срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази, Либия, което може да усложни утвърждаването на кандидатурата й. Сенаторът Крис Кунс, близък приятел на новоизбрания президент, 57-годишен, е по-консенсусен кандидат. Член на влиятелната комисия по външни работи, той си сътрудничи редовно с колегите си републиканци. Като възможни кандидати се сочат и сенатор Крис Мърфи, по-близък до лявото крило на Демократическата партия, както и дипломатът Уилям Бърнс, номер две в Държавния департамент по времето на Барак Обама.
Финанси
Една от ръководителките на Централната банка на САЩ, 58-годишната Лаел Брейнард, има най-добри шансове да стане следващия министър на финансите, съобщиха за АФП финансови източници, близки до Джо Байдън. Единствената демократка сред управителите на тази институция, тя се отличи, като се противопостави на дерегулиране на банковия сектор и настоявайки за борбата срещу климатичните промени. Джо Байдън, който е верен на своя имидж на "обединител", би искал да назначи в екипа си един или двама републиканци и изглежда се интересува от кандидатурата на Мег Уитман, директорка на предприятие, която през 2010 г. получи номинацията на републиканците за поста губернатор на щата Калифорния. В полза на съпредседателката на инвестиционен фонд Мелъди Хобсън, една от най-влиятелните чернокожи жени на Уолстрийт, работи желанието на афро-американските конгресмени да видят цветнокож да управлява финансите на САЩ. Други участници в надпреварата за поста са бившата председателка на американския Федерален резерв Джанет Йелън и афроамериканецът Роджър Фъргюсън, който е управлявал продължително време един от най-големите американски пенсионни фондове.
Отбрана
Мишел Флорной, бивша заместник-министърка на отбраната при управлението на Барак Обама, изпреварва леко конкурентите си. Имайки преимуществото на дългогодишен опит в Пентагона, тази 59-годишна жена е уважавана не само сред демократите и може лесно да получи одобрението на Сената. Ако това се случи, тя ще стане първата жена начело на министерство, чието командване винаги е било в ръцете на бели мъже (също като финансовото). Като възможни кандидати за поста се обсъждат и имената на сенаторката Тами Дъкуърт, бивша военослужеща, от азиатски произход, която загуби двата си крака в Ирак, както и на колегата й Джак Рийд, член на комисията по въоръжените сили.
Правосъдие
66-годишният Дъг Джоунс не успя да запази поста си като сенатор на Алабама, който отне през 2018 г. от съперник, чието име беше замесено в скандал за сексуални посегателства, но изглежда е на път да стане главен прокурор (и министър на правосъдието) на САЩ. Бивш федерален прокурор, през 2002 г. той води обвинението по дело срещу бивши членове на Ку-клукс-клан, отговорни за смъртоносно нападение срещу посещавана предимно от чернокожи църква в Бирмингам през 1963 година. Бившата служителка на министерството на правосъдието по време на администрацията на Обама Сали Йейтс, 60-годишна, също участва в надпреварата за поста. Тя запази поста си в началото на мандата на Доналд Тръмп, но беше уволнена, след като отказа да подкрепи спорен указ за миграцията. Като възможен кандидат се посочва и представителят на Демократическата партия Том Перес, също някогашен член на правителството на Барак Обама.
Бившите съперници
Възможно ли е някогашните конкуренти на Джо Байдън на първичните избори за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия да станат част от правителството му? Президентът, избран с умерена програма, не изглежда да обмисля да назначи прогресисти като Бърни Сандърс - който не крие интереса си към министерството на труда - или Елизабет Уорън. Но 38-годишният Пит Бутиджидж, бивш кмет на Саут Бенд, който не крие хомосексуалността си, може да бъде назначен за министър по въпросите на ветераните или представител на САЩ в ООН, което може да му послужи за трамплин в по-нататъшната му кариера.