сн. ,,Сони пикчърс“

Северна Корея, изглежда, засега победи в кратката кибер война, която се разигра между тази сталинистка държава и САЩ. Атаката срещу компютрите на ,,Сони пикчърс" принудиха кинокомпанията да свали от екран филма ,,Интервюто", в което лидерът на Северна Корея Ким Чен-ън е убит. ФБР обяви, че Северна Корея стои зад кибер атаките срещу „Сони пикчърс". ,,Подобни заплашителни действия излизат извън рамките на приемливото държавно поведение", се посочва в изявление на ФБР. „Ние ще идентифицираме, ще преследваме и ще накараме да платят цената за действията си тези личности, групи или нации, които използват кибер средства, за да заплашват САЩ или американските интереси", се посочва още в съобщението на разузнавателното ведомство.
Президентът Барак Обама предупреди, че Вашингтон „ще отговори" на кибер атаката на Северна Корея над компанията „Сони пикчърс" заради филма „Интервюто" - сатирична картина за заговор на ЦРУ за покушение над Ким Чен-ън. Президентът поясни, че макар да съчувства на безпокойството на Сони от заплахите за нападения над кината, показващи филма, то той смята, че киностудиото е сбъркало с отлагането на пускането на филма. 
„Ние ще отговорим. Ние ще отговорим пропорционално и ще отговорим когато, където и както ние решим. Аз съчувствам на безпокойството им. И след всичко казано смятаме, че направиха грешка. Ние не можем да си позволим общество, в което намиращ се някъде си диктатор налага цензура в Съединените щати", каза Обама. 
,,Сони пикчърс" все пак ще пусне филма, но не в големи кинозали, а вероятно само на цифров носител.

В отговор на кибер атаката САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма. Това би означавало налагане на допълнителни ограничения върху търговията с тази страна, която и сега е нищожно малка.

Освен че откраднаха още неиздадени филми, сценария на новия филм за Джеймс Бонд и личната кореспонденция на фирменото ръководство, хакерите оставиха съобщение със заплахи. Те заявиха, че при излъчването на ,,Интервюто" могат да бъдат извършени терористични атаки. Именно това бе причината ,,Сони пикчърс" да отменят премиерата на филма, насрочена за 25 декември. Изпълнителният директор и президент на ,,Сони пикчърс" Майкъл Линтън заяви, че холивудското студио е изтеглило филма, след като киносалоните са започнали един след друг да съобщават, че няма да показват филма. Студиото обаче беше подложено на критики от холивудски звезди и политици, заявяващи, че престъпниците не трябва да диктуват какво може да се гледа в кината. 
От своя страна Северна Корея заяви, че президентът на САЩ Барак Обама постъпва безразсъдно, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибер атака срещу ,,Сони пикчърс" и предупреди за възможни удари. Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагонът и цялата територия на САЩ - „този развъдник на тероризъм", пише органът на севернокорейската трудова партия ,,Нодон синмун".

Британският вестник ,,Дейли телеграф" помести статия от кмета на Лондон Борис Джонсън, в която коментира филма. Според Джонсън лентата е маниакално неправдоподобна - комунистически диктатор се съгласява да даде интервю на двама хлевоусти водещи от американска телевизия, вербувани от ЦРУ да го убият в разрез с всякаква журналистическа етика. И на зрителите се дава да разберат, че този ,,филм във филма" има страховит акцент - главата на Ким Чен-ън се пръска като хартиена торба с ориз, пише авторът.