,,Външната ни политика твърде много се милитаризира, президентите ни твърде лесно посягат към оръжията, като че са във видеоигра без истинска кръв, болка и смрад”

Годината на междинните избори за Конгреса, в които Демократическата партия отчаяно се надява да не бъде прегазена от републиканците, започна с поразяващ, ако не и смъртоносен ,,приятелски" огън по президента Барак Обама. Външнополитическите му постижения бяха подложени на унищожителна критика от бившия шеф на Пентагона (2006-2011) и директор на ЦРУ (1991-1993) Робърт Гейтс. Макар и републиканец, той бе министър на отбраната и при демократа Обама. Иначе републиканецът Джордж Буш го назначи на поста през ноември 2006 г., за да оправи кашата на Доналд Ръмсфелд в Ирак.

,,Обама бързо загуби вяра в собствената си политика за умиротворяване на Афганистан и едва ли не бе убеден, че ще се провали. Сега вече само мисли как да се изтеглим оттам независимо от резултатите", пише Гейтс (70 г.) в книгата си ,,Дълг - Мемоари на един министър на войната", която излезе на пазара във вторник. Гейтс твърди, че всяко външнополитическо решение на г-н Обама зависи от вътрешнополитическите му проблеми. Защото още от първия си ден в Белия дом бил обладан от фиксидеята да бъде преизбран 4 години по-късно.

,,Обама и съветниците му бяха вбесени от мисълта, че Пентагонът и генералите превземат процеса на вземане на политически решения", спомня си Гейтс реакцията на Белия дом, когато през 2009 г. тогавашният командващ силите в Афганистан ген. Стенли Маккристъл се изказа публично за рязко увеличаване на американския контингент там. В крайна сметка през декември с.г. президентът взе същото решение, но наложи определянето на конкретен срок за US изтегляне от страната - края на 2014 г.

Г-н Гейтс описва с очевидно отвращение реакцията на Обама на критиките, които тогава си позволи да му отправи координаторът на войните в Афганистан и Ирак ген. Дейвид Петреъс. ,,Президентът не вярва на генералите си, а се осланя на ,,специалистите" от Съвета за национална сигурност и Джо Байдън."

За разлика от Обама, когото критикува сдържано и дори хвали за ,,най-смелото решение" - да разреши рейда срещу Осама бен Ладен в Пакистан през май 2011 г., Гейтс въобще не пести атаките си срещу вицепрезидента Байдън и съветника по националната сигурност Том Донилън.

Байдън е обвинен в ,,тровене на водата в кладенеца" на отношенията на Обама с военните, а Донилън - в агресивни опити за намеса и микромениджмънт, "невиждани от времето на Ричард Никсън и Хенри Кисинджър".

Присъдата му за вицепрезидента и бивш председател на сенатската Комисия по външните отношения г-н Байдън е категорична: ,,Той бе на грешно мнение по почти всички външнополитически проблеми през последните 4 десетилетия." За публични критики срещу Байдън през 2010 г. хвръкна главата на ген. Маккристъл. Но тъй като Гейтс вече не може да бъде уволнен, този път Белият дом само защити вицепрезидента като ,,водещ държавник, помогнал за установяване лидерството на САЩ в света" и че ,,президентът продължава да се осланя на съветите му всекидневно".

Атаката на Гейтс може да повлияе и на президентските избори през 2016 г., защото Байдън е възможен кандидат на демократите. Гейтс не прощава и на фаворитката за номинацията им Хилъри Клинтън. Той си спомня неин разговор с Обама, в който и двамата си признават, че публичното им противопоставяне на увеличаването на US контингента в Ирак през 2007 г. било само по предизборни съображения.