Масов арест на измамници от няколко щата, участвали в схема за незаконни студентски  и работни визи в цяла Америка. Федералните власти задържаха общо 21 заподозрени, които са обвинени, че са помогнали на над 1000 студенти да поддържат фалшив студентски статут, докато работят нелегално в страната. Услугата се наричала "Pay to stay", или "плати за да останеш".

Според обвинението арестуваните са ръководили различни компании посредници, чрез които набирали чуждестранни студенти за американски учебни заведения. Такива учебни заведения обаче не съществуват, а бъдещите студенти се превръщат в работници, много от които на високоплатени позиции в сферата на информационните технологии. По-голямата част от младежите, които са се възползвали от измамната схема за и от Индия и Китай, но мащабът на

схемата не изключва участието на българи

Това е често използвана схема, прилагана от наши сънародници тук, коментираха имиграционни адвокати, с които BG VOICE се свърза. Но както се вижда, рискът е голям, а ако веднъж те обвинят в имиграционна измама, става невъзможно да си оправиш статута след това.

Схемата е следната: чрез различни компании в Ню Джърси, Ню Йорк, Вирджиния, Калифорния и Илинойс заподозрените съумели да издействат документи за чуждестранните студенти, които им позволяват да останат на територията на САЩ под предлог, че учат редовно. Така например посредниците кандидатстват от името на студента в учебно заведение, оторизирано да издава сертификат за неемигрантски студентски статус, познат още като Form I-20. Този документ удостоверява, че въпросният чуждестранен студент е приет за редовен курс на обучение в академична структура в Съединените щати, а това от своя страна спомага за издаването на F-1 виза. Според разследващите голям процент от студентите, които са поддържали подобен неемигрантски статут, са идвали и преди в САЩ със студентска виза F-1 и дори са завършили различни колежи тук. "Тази схема не само разрушава представата ни за легитимна програма за студенти и работници от чужбина, но и представлява голяма заплаха за националната сигурност", каза прокурор Пол Фишман от Ню Джърси, който обяви арестите.

Масираната акция е резултат от разследване, продължило над 3 години и половина, в което Immigration and Custom Enforcement (ICE) и Department of Homeland Security създали фалшив колеж на име University of Northern New Jersey, за да привлекат подобни брокери измамници. Според документите по делото колежът се намира в Кранфорд, Ню Джърси, но в него никога не са се провеждали учебни занятия. Обвинените действали като брокери посредници, като убеждавали служителите в този колеж, които са федерални агенти под прикритие, да им съдействат за издаване на студентските визи. Без да знаят, че комуникират с агенти под прикритие, обвинените потвърдили, че идвайки тук, студентите няма да започнат, нито да завършат курса си на обучение, а ще търсят работа. В някои от случаите посредниците директно използвали колежа за издаването на работни визи срещу комисиони. 21 души са обвинени и в издаването на фалшиви документи, студентски книжки, дипломи и договори. Обвиненията носят максимално наказание от 10 години затвор и глоба от 250 хиляди долара. Властите отказват да назоват имената на американските компании, наели студентите. Към момента не е потърсена отговорност и от лицата, които са пребивавали в страната с фалшив статут.