Китай заплаши да налага смъртни присъди в екстремни случаи на "твърди радетели на тайванската независимост", които подстрекават към отделяне на острова или извършват подобна дейност, съобщи Ройтерс. Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия и засили натиска върху острова след като миналия месец новият тайвански президент Уилям Лай встъпи в длъжност. Пекин го смята за "сепаратист" и в знак на протест организира военни маневри малко след идването му на власт.

Тайпе се е оплаквал от засилване на китайския натиск след идването на Уилям Лай на власт, включително чрез военни мерки, търговски санкции и патрули на бреговата охрана около контролирани от Тайван острови в близост до Китай. В новите насоки се казва, че китайските съдилища, прокурори, обществени служби и служби за държавна сигурност трябва да "наказват сурово привържениците на тайванската независимост за разцепване на страната и подстрекаване към престъпления, свързани с отделяне, в съответствие със закона, и решително да защитават националния суверенитет, единство и териториална цялост", допълва Синхуа.

Насоките се издават в съответствие с вече действащи закони, включително закона за борба с отцепването от 2005 година. Този закон дава на Китай правно основание за предприемане на военни действия срещу Тайван, ако той се отдели от Китай или е напът да го направи.

Китай и преди е предприемал правни мерки срещу тайвански длъжностни лица, включително налагането на санкции на бившата тайванска посланичка в САЩ Сяо Биким, която в момента е вицепрезидент на острова. Подобни наказания имат малък практически ефект, тъй като китайските съдилища нямат юрисдикция в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Тайванският президент Уилям Лай многократно е предлагал да разговаря с Китай, но е получавал отказ. Той вече е заявявал, че само тайванският народ може да реши своето бъдеще.

Сун Пин, служителка на китайското Министерство на обществената сигурност, заяви пред репортери в Пекин, че максималното наказание за "престъплението сепаратизъм" е смъртната присъда.

"Острият меч на съдебните действия винаги ще бъде вдигнат високо", подчерта тя.

Тайванският Съвет по въпросите на континенталната част, от своя страна, заклейми стъпката на Пекин, като призова народа на Тайван да не се поддава на заплахи от страна на Китай.

"Властите в Пекин нямат абсолютно никаква юрисдикция над Тайван, а така наречените закони и норми на китайските комунисти нямат задължителна сила за нашия народ. Правителството се обръща към народа на нашата страна с призив да се чувства спокоен и да не бъде заплашван или сплашван от Китайската комунистическа партия", се казва в изявлението.

В насоките подробно се описва какво се счита за престъпление, достойно за наказание, включително насърчаване на влизането на Тайван в международни организации, за което държавността е необходимо условие, провеждане на "официален външен обмен" и "потискане" на партии, групи и хора, които насърчават "обединението". Насоките добавят и допълнителна разширителна клауза към това, което може да се счита за престъпление, като включват формулировката "други действия, които целят отделянето на Тайван от Китай".