Китайското външно министерство призова спешно посланика на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс, за да протестира срещу пътуването на Нанси Пелоси до Тайван.

Китайският заместник-министър на външните работи Си Фън заяви, че посещението на Пелоси е "порочно" и предупреди за сериозни последици. Той заяви, че Китай няма да остане безучастен.

Очаква се Пелоси, която пристигна в Тайван късно във вторник, да проведе срещи с президента и парламента. Тя заяви, че иска да уважи "непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация в Тайван".

Съединените счятат, че Китай ще продължи дългосрочния си отговор на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, което ще включва нови военни учения, заяви координаторът на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

"Очакваме китайската страна да продължи да предприема ответни мерки в дългосрочен план. Не мога да ви дам точен график колко време ще продължи това. Но очакваме, че те определено ще продължат да реагират и след това посещение. Това включва и възможността за мащабни учения", заяви Кърби по време на брифинг в Белия дом.

Според Кърби сегашното посещение на Пелоси в Тайван не е повод за повишаване на напрежението между Вашингтон и Пекин. Както подчерта говорителят на Белия дом, ръководството на САЩ не се стреми към подобно развитие.