Висшият политически консултативен орган на Китай заяви, че категорично се противопоставя на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в китайския регион Тайван и го нарече "сериозна политическа провокация".

Комитетът по външни работи на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК) заяви, че тази стъпка сериозно нарушава принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета на Китай и САЩ, както и основните норми, регулиращи международните отношения, съобщи китайската държавна медия "CGTN".

Комитетът заяви, че посещението е нанесло вреда и на политическите основи на китайско-американските отношения и е подкопало връзките между Китай и САЩ, и призова САЩ да прекратят всички форми на официални контакти с Тайван, както са обещали.

"Съединените щати... постоянно изопачават, замъгляват и изкривяват принципа "Един Китай"," се казва в изявление на външното министерство на Пекин, след като самолетът на Пелоси кацна в Тайван, съобщи АФП. "Тези ходове, подобно на игра с огъня, са изключително опасни. Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него.“

Моменти след кацането си, най-високопоставеният американски законодател заяви, "Посещението на нашата делегация от Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация на Тайван".