сн. ,,Байду”

Робин Ли е на път да докаже, че на този свят съществува не само американска, но и китайска мечта. Собственикът на търсачката ,,Байду", която е местният еквивалент на Google, бе обявен тази седмица за най-богатия човек в Китай с общо състояние от $12,231 млрд. според индекса на милиардерите на агенция ,,Блумбърг". Интересното е, че Робин Ли се издигна до първото място само 2 седмици след като зае номер 2 в класацията на най-богатите хора в Китай. Бързото му издигане през последните месеци се дължи на скока в цената на акциите на ,,Байду". С това Ли излезе напред с $4,8 милиарда само за година, като богатството му се е увеличило с 65 процента.

Успехът на 45-годишния Ли е доказателство, че кариерата на човек невинаги е предначертана от семейната среда. Неговата история доказва и една от най-големите истини за IT технологиите - избирането на момента е всичко, което гарантира успеха.

Ли се ражда в град Янцюан, провинция Шанси, където прекарва по-голямата част от детството си. И двамата му родители са работници във фабрика. Ли е четвъртото от 5-те деца в семейството, като всички останали са момичета. Когато кандидатства за гимназия, е приет в най-елитния колеж на Янцюан втори по успех. В гимназията се запалва по компютрите и участва в многобройни състезания по програмиране в града.

Идеята за създаването на интернет търсачка идва още в гимназиалните години на Ли, когато прекарва голяма част от времето си в градската библиотека, търсейки информация. Има обаче една голяма трудност - библиотеката може да се ползва само от работници, каквито са майка му и баща му. Затова Ли често взема назаем личната карта на баща си и се преструва, че е той, за да може да влиза.

През 1987 г. Ли се явява на приемните изпити за висше образование в Китай и получава най-високия резултат от всички кандидати в Янцюан. Записва се в Пекинския университет, където учи информационен мениджмънт. По-късно - през 1991 г. - се премества в Университета на Ню Йорк в Бъфало, за да продължи с докторската си степен по компютърни науки. След дипломирането си Ли остава в САЩ. Работи известно време за ,,Дау Джоунс енд къмпъни" във филиала им ,,Ай Ди Ди информейшън сървисиз" в Ню Джърси, като помага за разработването на софтуерна програма за онлайн изданието на в. ,,Уолстрийт джърнъл". В същото време работи върху подобряването на алгоритмите на търсачките. През 1996 г., докато все още е в Ай Ди Ди, Ли разработва алгоритъма Rankdex за търсене и анализ на хиперлинкове, за който получава патент в САЩ.

По-късно използва тази технология и за своята търсачка ,,Байду". Горе-долу по същото време съоснователите на ,,Гугъл" Сергей Брин и Лари Пейдж разработват и своя собствен алгоритъм за интернет търсене. По-късно Ли разработва и още един алгоритъм, който се смята за негово постижение - търсенето на снимки, използвано от Go.com. Между 1997 и 1999 г. Ли се труди като компютърен инженер в Силиконовата долина в ,,Инфосийк", компания пионер в областта на търсачките в интернет. По това време Ли вече е смятан за един от най-добрите експерти в света в областта на търсенето онлайн. Китаецът обаче не се задоволява с това, ръцете го сърбят да създаде своя собствена компания. Не е никак лесно обаче да изпъкнеш в морето от новооткрити интернет компании. Така че Ли решава да се върне в родния Китай и там да основе ,,Байду". Решението е взето, въпреки че по това време в Китай има едва 9 милиона потребители на интернет. Днес ситуацията е много по-различна - вече има 590 милиона интернет потребители при население от 1,350 млрд. души. Именно тези потребители правят от Ли постепенно най-богатия човек в страната.

Ли среща съпругата си Мелиса Ма в Ню Йорк през 1995 г., докато учи там. Двамата излизат заедно 6 месеца и се женят още същата година в Ню Джърси. Двойката има 4 деца. Ли, както и родителите му, никога не се е съобразявал с доскорошния канон на комунистическата партия в родния му Китай, че всяко семейство трябва да има едно дете. Но и не го улавят законите на Китай, които налагат санкции за семейства с повече от едно дете, защото реално бракът му е сключен в САЩ.

Името ,,Байду" идва от китайска поема от династията Сон. Търсачката е основана на 1 януари 2000 г. в зоната на Пекин - Цзънгуанкън - китайската Силиконова долина. Ли започва с по-малко от 10 инженери, а днес дава работа на 17,000 души. За 13-те години от съществуването на ,,Байду" Ли я превръща в най-голямата търсачка в Китай с пазарен дял от 80%. В същото време "Байду" е втората най-голяма независима търсачка в света. През 2007 г. тя е първата китайска компания, чиито акции са включени в индекса NASDAQ-100 в САЩ.

Богатството на Робин Ли идва, естествено, от акциите му в ,,Байду". Заедно със съпругата си Мелиса Ма Ли държи 20,8% от акциите в търсачката, намиращи се в холдинговата компанията ,,Хендсъм риуордс", регистрирана на Вирджинските острови. 45-годишният милиардер в същото време притежава и 1 процент от китайския онлайн търговец на дребно ,,Цзъндън мол", чиито приходи за 2012 г. възлизат на $3,9 млрд.

Експертите смятат, че ударът, който Ли прави в интернет, е съвсем навременен, но закъснява да прехвърли технологиите за търсене и към мобилните телефони. Самият той признава, че компанията му не е била достатъчно бърза в обръщането към мобилните устройства. ,,Отказвах да се занимавам активно с мобилния интернет до 2009 г., когато в Китай пристигна айфонът и вече бе достъпен ,,Андроид", спомня си Ли. Той признава, че не осъзнал големия потенциал за интернет търсене на мобилните телефони.

Първоначално Ли смятал, че търсенето е едно и също през компютъра и през телефона, просто при джиесема екранът е по-малък и скоростта е по-ниска. Когато започнал да се занимава с това обаче, разбрал колко са различни нещата. Така например някой, който пуска търсене за ,,Макдоналдс" през мобифона си, не очаква да му се появи адресът на сайта на компанията като първи резултат, а карта, показваща най-близкия до тях ресторант, разказва милиардерът. ,,Байду" е абсолютно неподготвена за тези нови очаквания, така че инженерите се хващат здраво за работа. За да компенсира загубеното време, ,,Байду" купува през август сайта за електронна търговия ,,Нуоми" за $160 млн. и смята да закупи магазина за онлайн приложения ,,91 Wireless".

Ли признава, че това, което го тревожи най-много, са не конкурентите му в Китай или САЩ, а постоянно променящият се интернет пазар. ,,Нещата, които са валидни днес, може да не са актуални утре", не забравя 45-годишният милиардер. Китаецът е получил много награди за бизнеслидерство в родината си и в САЩ. През 2010 г. дори бе включен в списъка на сп. ,,Тайм" за най-влиятелните личности в света.