Руските сили засилиха атаките в Източна Украйна в сряда, казаха Москва и Киев, които воюват да си осигурят териториални придобивки преди края на годината, предаде АФП. Боевете станаха интензивни, като почти обкръженият индустриален град Авдиевка беше последната голяма огнена точка. Русия поднови опита си да превземе опустошения град миналия месец и анализаторите предполагат, че силите на Москва са напреднали, макар и с огромна човешка цена.

"Врагът е удвоил артилерийския си огън и въздушните удари. Той също така е засилил атаките на сухопътната пехота и използва бронирани машини", каза Александър Шчупун, говорител на украинската армия.

Подобряването на метеорологичните условия - след мощните бури в Южна Украйна и Русия по-рано тази седмица - позволи на руските сили да засилят атаките си и отново да използват дронове, каза той.

Александър Тарнавски, украинският командир, отговарящ за района, също каза, че Русия е "значително увеличила" активността си около Авдиевка. Той каза, че руските сили са извършили близо 20 въздушни удара, изстреляли са четири ракети, хвърлили са 56 щурмови вълни срещу силите му и са изстреляли над 1000 артилерийски изстрела.

Авдиевка се намира в стратегически важна част от руските фронтови линии в района на Донецк, като руските войски обграждат града от почти три страни. Отбранителните укрепления на южния му край са само на пет километра северно от град Донецк, столицата на регион, който Москва твърди, че е анексирала миналата година. Украйна досега е удържала руската бомбардировка и все още контролира ивица земя с ширина осем километра и жизненоважен снабдителен път, простиращ се от Авдиевка на северозапад.

На фона на съпротивата руските загуби около града се увеличават. Британското разузнаване каза, че през последните седмици "вероятно са се наблюдавали едни от най-високите нива на руски загуби във войната досега". Но съветник на украинския президент Володимир Зеленски предупреди в сряда, че Москва е готова да хвърли "неограничен" брой войници във войната.

"Русия все още разполага с неограничени човешки ресурси, които безмилостно използва за провеждане на така наречените "атаки с човешка вълна". Те предпочитат да използват хора, отколкото машини", написа Михайло Подоляк в публикация в социалните медии.

Междувременно шефът на Международната агенция за атомна енергия изрази подновена загриженост в сряда относно засилените боеве близо до югоизточната Запорожка АЕЦ, която остава под руски контрол след инвазията.

"Военните действия се увеличиха и... виждаме умножаване на атаките в близост", каза Рафаел Гроси пред репортери във Франция, "Това създава голяма загриженост за нас".