Съдията по делото Роналд Гузман ще обяви на 21 януари кога ще стартира същинският процес срещу групата българи, обвинени в източване на кредитни карти. Във вторник беше поредното статус изслушване по делото, което стартира след масовия арест на 17 българи в Чикаго и София през март 2014 г.

Съдия Гузман отдавна е на ръба на търпението, след като защитата месеци наред не можеше да организира превеждането на хилядите подслушани записи. Но сега даде ясно да се разбере, че това е последното отлагане за предпроцесуални действия и молби и на следващото изслушване ще даде дата за ход на същинския процес. Това вероятно ще забърза и опитите за споразумения с прокуратурата на някои от подсъдимите. Такива вече направиха Димо Дешков, който беше депортиран в България, и Николай Тодоров-Никеца, осъден на 30 месеца затвор.

През март м.г. 17 българи бяха обвинени в мащабна схема за източване на кредитни карти и пране на пари. Те бяха арестувани в акция на ФБР и ДАНС в Чикаго и София. За главатар на групата прокуратурата посочи Георги Мартов-Мицубишито.