Хосе Гевара Мартинес

Двама затворници с екзотични имена успяха да се изпарят от Софийския централен затвор, без да бъдат забелязани дори от охранителните камери. Липсата им била забелязана едва на вечерната проверка - толкова ефективно организирали бягството си. С кирка само за минути двамата успели да разбият тухлена стена в необитаемото избено помещение на сградата на затвора. Николай Николов-Шатката (46 г.) е осъден на 20 години за убийство на наркодилър, а съратникът му Хосе Луис Гевара Мартинес е гватемалец и е разследван за грабеж в прохода Хаинбоаз, при който отмъкнал 65,000 лева. Гангстерите изчезнали най-вероятно около 18 часа на 30 април.

Охраната бе вдигната на крак, но твърде късно - от затворниците нямало следа. Проверява се дали вътрешен човек е замесен в бягството. Още в четвъртък двамата бяха обявени за издирване, а снимките им бяха разпратени до всички ГКПП-та. Смята се, че Шатката и Гевара са имали сериозна помощ отвън, където ги чакали приятели. Така пандизчиите успели да се укрият и да замаскират следите си.

При не толкова впечатляващо бягство затворник духна и в Бургас няколко дни по-късно. Той успял да се измъкне от общежитие от открит тип към местния затвор. В такива места се настаняват осъдени с по-леки присъди, режимът на охрана също е по-лек в сравнение със затворите. Точно с Бургас бяха свързани и двамата избягали затворници от София. Малко след като новината за тях се появи в медиите, тръгнаха слухове, че са били забелязани в морския град. Полицията там обаче нито потвърди, нито отрече това.

Мястото, където те са разбили стената, е с размери колкото да мине мъж със средно телосложение и е избрано точно така, че камерите в района да не могат да уловят намеренията им. Има записи, но на тях не се вижда нищо, защото са били поставени под определен ъгъл, който не хваща района, каза разследващ. Започнало е масово претърсване на всички познати адреси в България, на които е възможно затворниците да се укрият. МВР работи по версията, че пандизчиите още се намират в страната, защото нямало дори косвени доказателства, че са минали браздата. Затегнат бе контролът по граничните пунктове с Гърция и Сърбия, защото се предполагаше, че бегълците ще се опитат да използват трафика по празниците, за да минат незабелязано покрай граничарите.

Не се изключва обаче възможността гватемалецът Гевара да се е свързал с приятели от родината, които да са му съдействали да напусне България с фалшиви документи. ,,Той имаше връзка с външния свят, но не можем да кажем дали е имал телефон или по друг начин", твърди негов съкилийник. ,,Изключено е Хосе да е бил мозъкът или пък организаторът на това бягство", категоричен бе обаче пасторът в затвора Иводор Ковачев. Най-вероятно той е станал свидетел на подготовката и просто се е възползвал от предоставената му възможност да получи бързо жадуваната свобода. ,,Хосе има голямо семейство в родината си, повече от 10 деца, които много му липсваха", допълни пасторът. Според него гватемалецът бил изключително лъчезарен и усмихнат, претърпял голяма промяна в последната година и половина. ,,По време на нашите сбирки всяка седмица той проявяваше интерес към делото на Исус Христос и според мен наистина преживя промяна. Няма да повярвате колко кротък човек е, винаги готов да ти обърне внимание, да ти помогне. Като видях снимката му, не можах да повярвам", каза пасторът. Бивши затворници, които са на свобода, но познават бегълците, обаче казаха, че в двойката бегълци мозъчният тръст е Мартинес, той за разлика от Шатката е с финансови възможности и множество контакти с международни структури в трафика на хора и дрога, така че най-вероятно той е организирал и финансирал бягството. Предполага се, че за да дръзнат да избягат посред бял ден, двамата са имали ятаци, които са ги чакали отвън.

Осъденият на 20 години затвор за убийство Асен Китанов-Психото, е първият, който полицията и властите в затвора разпитали за бягството на Шатката и гватемалеца. Според запознати Психото бил страшно притеснен след бяството, тъй като поддържал отношения в затвора с Шатката и се страхувал да не го заподозрат за съучастие, освен това с бягството на Шатката делата срещу ,,Килърите 3" ще забуксуват. Друг съкилийник на Шатката смята, че най-вероятно пандизчията е бил подплашен и е избягал, за да оцелее. Шатката бил парнаджия в затвора и вероятно така е опознал подземните тунели. Хосе, който все още не е осъден, му помагал в поддръжката на парното, тъй като имал такова право. Помещението, в което работели, се намирало близо до служебния изход на затвора. Двамата мъже са се трудили там неправомерно, твърдят от Министерството на правосъдието. Шатката бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда и нямал право да работи на външен обект, за какъвто се приема парното отделение. Бил допуснат в парното помещение ,,за благодарност", че се е съгласил да стане свидетел по делото ,,Килърите 3".

Има пропуски в работата на надзирателите, те минават на 12-часов режим на работа, ще увеличим броя им, каза зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. ,,На Шатката му оставаха да излежи още 7-8 г. от присъдата. От нея се приспаднат излежаните в предварителния арест и при разследването. Понякога се вземат и стари присъди. Освен това при добро поведение и работа 2 дни се броят за 3", обясни юрист. Започнала е проверка, която да установи дали при изпълнение на наказанията са допуснати нарушения. 
Шатката е родом от Брезник, а е зад решетките от почти 6 г. за екзекуцията на пернишкия наркодилър Николай Христов-Хайо на 19 февруари 2008 г. в центъра на миньорския град. Тогава 28-годишният Хайо е прострелян многократно от преминаваща кола, която по-късно е намерена опожарена. Зрелищната екзекуция е извършена на публично и оживено място, пред пернишкия хотел „Струма", стрелбата е осъществена с автоматично оръжие. Николов беше задържан месец и половина по-късно. Дотогава в продължение на 6 години той се укриваше от полицията заради друга присъда срещу него, влязла в сила през 2002 г. Според съда поръчител на екзекуцията е серийният убиец Станислав Методиев-Сиси. По това дело за поръчителството, участие в организирана престъпна група и лихварство той е осъден на 18 години затвор. Сиси има и доживотна присъда за тройно убийство - на Цветелин Карпузов, Биляна Кръстева и Кирил Христов от Перник, които му дължали пари.

Имената на Шатката и Сиси се върнаха в съда през август м.г. Тогава след полицейска акция бяха задържани девет членове на предполагаема група за мокри поръчки, придобила известност като „Килърите 3", ръководена от Бай Васо. По-късно се разбра, че точно Шатката и Сиси помогнали за разкриването й, тъй като и двамата участвали в нея преди години.

,,Килърите 3" (бащата на покойния Райко Кръвта - Бай Васо, Милчо Петров-Чироза, Йордан Костадинов и Георги Георгиев ) се свързват с убийството на Петър Крумов-Пупи - наркодилър от Перник, извършено през 2010 г. пред очите на 13-годишния му син, и още 16 убийства на гангстери, извършени в различно време и на различни места.