Изключително важно е всички държави, включително и България да заемат ясна и категорична позиция за войната в Украйна.

Това заяви световният шампион по шахмат Гари Каспаров, експерт по изкуствен интелект и отявлен критик на руския режим, който се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ситуацията може да бъде обяснена с много шахматна аналогия. В политиката в момента няма сиви петна, всичко е бяло или черно и е много важно да се заеме правилната позиция“, каза той.

Според него е хубаво, че все повече европейски държави разбират каква наистина е Русия на Владимир Путин.

„Повечето европейски държави, които са имали някакви съмнения, се преместват в категорична позиция в подкрепа на Украйна.

Може би с някои изключения като Унгария.

Но е изключително важно всички държави, включително и България да заемат ясна и категорична позиция, която да не води до бъдещи негативи за държавата“, подчерта Гари Каспаров.

Той заяви, че представлява руската опозиция извън Русия и тя има много ясна позиция по отношение на войната.

Те имат три изисквания: пълна украинска победа, пълно изплащане на репарациите и военните престъпници да понесат своите наказания.

„Ние работим с еднаквомислещи партньори от двете страни на Атлантика.

Използвам случая да подкрепя партии и партньори, които мислят като нас.

Знам, че скоро в България има избори и се надявам българите да направят исторически правилния избор и да подкрепят единствената партия, която към момента стои на правилната страна на историята. Това е ГЕРБ“, каза още Каспаров.