Капитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси кораб "Галакси лидер" в Червено море са българи. По последни данни капитанът е от петричкото село Кавракирово. Вторият българин е от Горна Оряховица.

Корабът плава под флага на Бахамските острови, но е собственост на британска компания и с японски оператор. Според източници, цитирани от Асошиейтед прес, обаче собствениците на "Галакси лидер" са свързани с основаната от израелския бизнесмен Ейбрахам Унгар британска компания "Рей кар кериърс".

 
Според капитан Мартин Иванов - зам.-председател на Моряшкия синдикат, на кораба не е имало въоръжена охрана:

"За мен този кораб е бил без охрана. По принцип трудно се отвлича такъв кораб. Може би не са предполагали, че може да бъде отвлечен. За мен 100% не е имало въоръжена охрана. Има ли въоръжена охрана, не може да бъде отвлечен корабът. Доста пъти съм минавал през този район и винаги сме били с охрана".

Между 50 и 100 хил. долара струва охраната на такъв кораб, посочи пред БНР капитан Иванов неофициални данни, но допълни, че това е доброволно и се решава от корабособственика.

"Всички нормални корабособственици си взимат охрана за сигурност на екипажа, на кораба, на товара. Корабособственикът явно е смятал, че е безопасно и е спестил някакви пари".

 
По думите му това е отвличане, свързано със ситуацията в Израел. Не е отвличане като от преди години в Сомалия, където го правиха с цел откуп, добави той и обясни:"Отвличанията с цел откуп по-лесно се договарят и се освобождават екипажите, а тук нямам представа какво целят".

Димитър Димитров - президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, също изказа мнение, че тази нова ситуация е във връзка с конфликта в Близкия изток.


Според него в случая има 2 аспекта. Първият - спасяване на хората, които са в плен. А вторият - предприемане на международни мерки, които да обезопасят този район.

"Нашата организация ще сезира европейските институции, за да бъдат предприети мерки. В предишни случаи бяха изпратени военни кораби, които да намалят риска от нападения на пирати и похитители. Това е процес, който ще отнеме време - трябва оценка на риска от самите европейски институции, а освен това и осигуряване на финансови средства", коментира Димитров.

Досега не знам в Червено море да е наемана охрана, отбеляза той в предаването "12+3". По думите му администрацията на флага казва какви мерки трябва да бъдат предприети за различните райони. Според него в случая не може да се говори за подценяване на риска.

"Никой не би подценил своята собственост, да я изложи на риск. Просто е инцидент, свързан с нововъзникналата ситуация във връзка с военния конфликт между Израел и Палестина".

В историята назад има такива случаи, напомни Димитър Димитров. Той е оптимист за развръзката на събитията:

"Да се надяваме, че тази организация не е толкова екстремна и ще гледа да изтъргува това, което е похитила, за да си постигне целите, но хората ще останат невредими".
ВСИЧКО ОТ ДЕНЯ