Единият от задържаните за трафик на хора при трагедията край Локорско, е имал споразумение с прокуратурата, след като е получил два пъти по пет месеца затвор. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, който коментира случая със заловените край Ихтиман каналджии. В неделя полицията задържа 43-ма мигранти и шофьора им на магистрала “Тракия”. Бежанците били превозвани в микробус.

По думите на вътрешния министър, заловеният е трябвало да излежи десет месеца в затвора, но заради споразумение с прокуратурата е излежал само пет.

"Не може да се сключват споразумения с по пет месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти е залавян за каналджийство. Ако прокуратурата не беше скючвала споразумение и съдът ги е акумулирал и е излежал само пет месеца, този човек нямаше да превозва пак мигранти", обясни Демерджиев.

Отговорът на министъра идва след критики от страна на главния прокурор Иван Гешев за това, че проблемът с трафикантите се е задълбочил, тъй като институциите не координирали действията си.

"Не се задават въпроси на какво прилича тази граница" 

Вътрешният министър каза, че МВР постига "много добри" резултати в борбата с каналджийството, като само за тази година имало 170 досъдебни производства срещу само три за миналата година.

Той каза, че не се задават въпроси “на какво прилича тази граница” и защо охраната на границата не е обезпечена с технически средства. “Никой не си зададе въпроса защо пътищата около границата не бяха ремонтирани и 2000 гранични полицаи бяха съкратени”, каза министърът.

По думите му в момента има “безпрецедентна” подкрепа от страна на Европейската комисия, която ще предостави техническа помощ в “безпрецедентри размери”.

В момента ние се справяме най-добре с този проблем. Тези акции няма да спрат, докато съм министър, каза още Дерменджиев.