Ваксинационен паспорт ще бъде въведен от канадското правителство за международните пътувания, съобщи в сряда министърът по въпросите на имиграцията Марко Мендичино. По думите му правителството работи активно с провинциите и териториите върху сигурно, „общоканадско свидетелство за ваксинация“ за международните пътувания.

Ваксинационният сертификат ще е един и същ за всички провинции и ще включва ваксинационната история срещу коронавирус на притежателя си – датите на които е инжектиран, вида на ваксината и мястото, където е направена имунизацията. Ще бъда достъпен за всички граждани и за постоянно и временно пребиваващите в Канада, които са напълно ваксинирани.

Относно графика на въвеждане бе изяснено, че паспортът ще бъде вкаран в дейстгвие „рано тази есен“. Това бе обявено от министъра на междуправителствените отношения Доминик Льобланк.

Дотогава правителството ще събере цялата ваксинационна информация от всяка провинция и територия, за да я вкара в новата си паспортна система и да я подготви за влизане в действие.

Министър-председателят Джъстин Трюдо вече е повдигнал въпроса на три пъти пред премиерите на провинции и реакциите са били „изключително окуражаващи и позитивни“, според Льобланк.

http://gty.im/1129037033

По думите му Трюдо „беше напълно ясен, че това са данни, които, както и трябва да бъде, се намират в ръцете на провинциалните здравни власти".

"Ние просто се нуждаем да имаме сигурен и безопасен достъп до данните, за да издадем това свидетелство за надлежна ваксинация. Уверени сме, че този процес ще се развива гладко“ - заключи Льобланк.

Въпреки че паспортът е предназначен за международни пътувания, федералното правителство с радост работи с провинциите и за неговото използване като вътрешен инструмент за доказване на ваксинация, добави министърът.