Германия и Канада са близо до постигането на споразумение за връщането на руска газова турбина за газопровода "Северен поток", съобщи вестник The Globe and Mail, позовавайки се на свои източници. Според информацията момента страните преговарят с Украйна, която се противопоставя на връщането на руската турбина. Германия заяви, че се надява да убеди Канада да достави турбина, необходима за поддръжката на газопровода "Северен поток 1", като Русия изчаква пристигането на машината, преди да увеличи доставките.

Германия се стреми да подкрепи намаляващите енергийни доставки, но Украйна обвини Берлин, че се поддава на руския "шантаж", след като Москва обвини за намалените доставки необходимостта от ремонт, а не пазарните условия по време на войната в Украйна. Турбината в момента е в процес на поддръжка в канадски обект, собственост на германския индустриален гигант Siemens.

Миналия месец руският енергиен гигант "Газпром" посочи проблема като причина за намаляването на доставките за Германия по спорния газопровод, като Берлин е изправен пред сериозна енергийна криза.

Берлин заявява, че през последните седмици поддържа редовни контакти с Отава, за да осигури бързото прехвърляне на турбината обратно в Европа, без Канада да попадне под ударите на свързаните с Украйна санкции срещу Русия.

Германското министерство на финансите посочи, че "ако това улесни вземането на решение за канадците в правен смисъл", Германия може да предложи на Отава да изпрати машините в Берлин, а не на "Газпром" и Русия.

Макар да не приема проблемите с поддръжката като причина за намаляването на доставките от страна на Русия, Германия твърди, че връщането на турбината ще лиши Москва от оправдание да поддържа доставките значително под нормалните нива.

Тъй като германското министерство на финансите заяви, че проучва дали връщането на апарата на Русия би представлявало нарушаване на санкциите от страна на Канада, Украйна призова канадците да не връщат турбината.

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките по "Северен поток", след като турбината бъде поставена на мястото си след ремонта.