Служебният вътрешен министър Калин Стоянов няма да предлага назначаването на нов титуляр на поста главен секретар на МВР, след като Живко Коцев беше освободен, а впоследствие и обвинен за участие в престъпна група за контрабанда. Това каза Стоянов в събота на пресконференция по повод залавянето на над 400 кг хероин на граничния пункт "Капитан Андреево".

Преди десет дни президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Коцев по предложение на новоназначения кабинет на Димитър Главчев. Това стана на фона на разкритията, че бившият главен секретар на МВР е свързан със заподозрените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови, които станаха обвиняеми заедно с бившата шефка на митниците Петя Банкова.

От думите на министър Стоянов в събота стана ясно, че функциите на Коцев ще продължат да се изпълняват от досегашния му заместник Димитър Кангалджиев. Той ще бъде и пряко ангажиран с дейностите на МВР по гарантиране на честността на предстоящите парламентарни и европейски избори.

"Към днешна дата МВР вече стартира организацията за провеждането на изборите. Имаме готовност за изпълняване на ангажиментите. Уверен съм, че ще се справим. За момента няма сигнали за закупуване на гласове, но те започват когато стартира кампанията", каза Стоянов, цитиран от "Дневник".

Кангалджиев е бивш зам.-шеф на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), която преди беше оглавявана от настоящия вътрешен министър Стоянов.

Заместник главният секретар на МВР наскоро също беше обект на публични твърдения, че е замесен в престъпна дейност - от бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, назначен лично от Радев.

През януари Демерджиев каза, че за Кангалджиев е имало оперативна информация, че е свързан с трафик на мигранти. МВР официално отрече това, а заместникът на главния секретар се закани да съди Демерджиев. Тогава от вътрешното министерство посочиха, че лично Демерджиев е назначил Кангалджиев за зам.-шеф на ГДБОП и го е награждавал.