сн. „Бизнес инсайдър“

Губернаторът на Калифорния Джери Браун въведе за първи път в историята на щата воден режим заради сушата. Г-н Браун съобщи, че е подписал заповед, която изисква от щатското управление за водните ресурси да приложи мерки във всички населени места за намаляване на потреблението на вода с 25 процента в сравнение с нивото от 2013 г.

Заповедта ще засегне жителите, бизнеса, фермерите и други потребители.

„Сушата, пред която сме изправени, е безпрецедентна и изисква безпрецедентни действия, заяви губернаторът на пресконференция в Еко Съмит в Сиера Невада, чиято снежна покривка е най-тънката от 65 години. - Трябва да пестим водата по всеки възможен начин."

Още през януари миналата година г-н Браун обяви опасност от суша и призова всички калифорнийци да съкратят потреблението на вода с 20 на сто спрямо предходната година. Въпреки наложените регулации обаче жителите на щата намалиха ползването само наполовината на това количество. „Времената се промениха. Представата за малката зелена морава, която трябва да бъде поливана всеки ден, вече е в миналото", заяви губернаторът.

Издадената заповед изисква от университетските кампуси, голф игрищата, гробищните паркове и други големи озеленени площи да намалят значително ползването на вода; местните власти да заменят 4.65 милиона кв. м тревни площи с растения, понасящи суша, и да въведат временна програма за отстъпки за потребителите, които заменят старите, изразходващи много вода съоръжения с по-ефективни. Губернаторът прикани също водните агенции да налагат допълнителна цена за прекалено големи количества потребена вода.

Политическите опоненти на Джери Браун се оказаха дори по-крайни от него по отношение на нужните мерки. Редица негови противници обявиха, че заповедта му не засяга достатъчно земеделието, което е най-големият консуматор на вода в щата.