сн. Полиция на Калифорния

Полицията задържа двама от общо трима опасни престъпници, избягали от затвора със строг режим в Санта Ана, Калифорния. Третият се предаде сам. Първоначално новината за бягството им бе съобщена някак небрежно и предизвика истински фурор чак когато стана ясно кои са те. Единият е Хосеин Найери, на 37 години. Хората, които го познават и са гледали „Мълчанието на агнетата", го описват като по-зъл от Ханибал Лектър. Той е ирански имигрант, прочул се с това, че заедно с още трима души измъчваше собственик на оранжерия за медицинска марихуана. Пострадалият се прости с пениса си само защото Найери бил убеден, че той крие милиони в пустинята. От досието на Найери се разбира, че е способен на всякакви жестоки физически, сексуални и психически жестокости.

Именно той е бил „водещ" на операцията по бягството, извършено на 22 януари. В отчаянието си да заловят тримата властите обявиха награда от по $50,000 за всеки, който предостави информация за местонахождението им. Планираше се сумата да нарасне до 200 хиляди. Ако наградата за Найери ви се струва баснословна сума, може би са нужни малко повече детайли около личността му.

Той е отгледан от братята и сестрите си в град Фресно, Калифорния. Играл е в университетския отбор. Имал много приятели в гимназията - трима от тях са съучастници в отвличане, за което е арестуван и осъден. В полицейски доклад от участъка в Ървин Найери сам признава, че е бил жертва на сексуално насилие като дете. Травмиран е и от факта, че баща му е бил отвлечен и никога не се завърнал у дома. През 1997 г., малко след като завършва гимназия, Найери се записва в американската морска пехота. Обучен е за участие в специални операции и разузнаване. Уволнен е през 2002-ра.

Скоро след напускане на армията той се връща в родния си град Мадера, на около 25 мили северозападно от Фресно, и започва работа в магазин за бои. Колегата му - автомеханикът Оскар Мартинез, разказва, че Найри бил винаги усмихнат. Двамата се познавали от 2000 година. Мартинез не е единственият, който се изказва ласкаво за Найери. Всъщност 9 писма са изпратени до съдията в подкрепа на Найери от приятелите му. Един от тях е описал иранския Ханибал Лектър като „лоялен, честен и внимателен". Освен това се грижел за майка си и я утешавал, след като вторият му баща починал. Други приятели споделят, че Найери имал кошмари и ужасни спомени след катастрофа, за която се обвинявал. Накрая от него останала само обвивката, а той се превърнал в друг човек.

В материалите от процеса експертизите на медиците сочат, че след инцидента Найери започнал да страда от депресия. Експертите препоръчали Найери да бъде третиран като рисков затворник. Въпреки това се оказва, че иранецът се подвизавал в частта за излежаващи наказания при лек режим. Той казал веднъж на съпругата си, че е „разстроен от света". Близките му твърдят, че полудял след въпросната катастрофа, причинена от него през 2005 година, когато губи приятеля си. Всичко се случило след пиянски купон в казино. Именно тя става повратният момент за Найери. Той отказва да спре за рутинна проверка и дузина коли се впускат в яростна гонка след него. Вдига на крака цялата полиция на Нюпорт бийч. Обвинен в непредумишлено убийство, докато шофира в нетрезво състояние, поради груба небрежност. Осъден е условно на 125 дни с 4 години изпитателен срок за убийство на пътя. След катастрофата няколко пръста от краката на Найери са ампутирани, но той оцелява.

Името на Хюсеин Найери обаче се прочува през 2012 година, когато отвлича и малтретира търговеца на медицинска марихуана в Санта Ана. Тогава Найери е на 35 години. Заедно с Кайл Ширакава Хендли, Райън Антъни Кеворкян и Наоми Жозет Родус се наговарят да търсят съкровище, погребано далеч в пустинята от Джон Доу (така медиите се договориха да наричат пострадалия, чието име се пази в тайна - б. р.). Те отвличат мъжа и гаджето на съквартиранта му. Твърдят, че чули историята за погребаното съкровище в Лас Вегас. Тя се носела от уста на уста сред разпространителите на медицинска марихуана в града и гласяла, че жертвата е особено богат човек, който плаща пътуването на всички дистрибутори до Вегас. Бандата наблюдавала мъжа 4 седмици, като били убедени, че ходи да заравя пари в пустинята (което следствието доказа, че е абсолютна измислица).

През октомври 2012 година Найери влита в дома на търговеца и връзва него и жената на неговия съквартирант, която също е в къщата. След това влачат Джон Доу с микробус до мястото, на което се твърди, че е заровено „съкровището". В пустинята започват сбъдването на всеки болезнен кошмар - жертвата е пърлена с горелка, пенисът му е отрязан и след това върху раната е излята белина, за да се унищожат ДНК доказателствата. След като не изтръгват и дума от устата на Джон Доу, той и момичето са изоставени в пустинята. Жената е невредима, но двамата се влачат една миля през пустинята в тъмната нощ, за да намерят помощ.

След отвличането и мъчението на Джон Доу Найери бяга в Иран. Тъй като САЩ нямат договор за екстрадиция с ислямската страна, властите са принудени да използват хитрост, за да го накарат да се придвижи до Чехия, където в Прага е арестуван и екстрадиран в Ориндж каунти. Залавят го с хитра клопка. Майка му се опитала да го прикотка да отиде при нея, за да сключи уреден брак. Найери отказва, но жената го нарекла убиец и той склонил. Процесът срещу Найери започна на 23 февруари 2013 година. До последно той твърди, че е невинен. В затвора изнася лекции на по-младите престъпници против шофирането в нетрезво състояние и дори организира инициатива за подпомагане на пострадалите от урагана Катрина в Луизиана.

Останалите двама, избягали сега с Найери, са Джонатан Дю, осъден за опит за убийство, и Бак Дуон - за извършено убийство. Доун се предаде на полицията миналия петък. Престъпниците срязали решетките на килията с неясно откъде взети инструменти, отворили канализационна шахта и по подземен тунел стигнали до една от сградите, от чийто покрив прескочили оградата на затвора с помощта на въже.

Полицията смята, че някой е помогнал на престъпниците, снабдявайки ги с инструменти, без което не биха могли да избягат на свобода. Във връзка с разследването на бягството са задържани над 10 души.