Калифорния отбеляза исторически рекорд в цената на бензина, като някои бензиностанции в южната част на щата искат за горивото безбожни цени.

Усреднената цена на бензина в Калифорния по принцип е по-висока от тази в останалите щати. Средната цена за страната на галон обикновен безоловен бензин е 3,41 долара. Според American Automobile Association (AAA) средната цена на същото гориво за Калифорния към понеделник е 4,68 долара.

Една бензиностанция в района Мид Уилшир в понеделник е поставила цена от 5.99 долара на галон обикновен безоловен бензин.

В някои региони бензинът е леко под средната за щата цена, но те не са много:

  • В района на Лонг Бийч/Лос Анджелис средната цена за един галон обикновен бензин е $4,67;
  • в Ориндж Каунти средната цена е $4,63;
  • в окръг Сан Бернардино средната цена е $4,61;
  • в окръг Ривърсайд средната цена е $4,59.

В национален мащаб цената на бензина също е висока, но има някои щати, които са под нея. В края на октомври в Оклахома тя е била 2,98 долара за галон, докато по същото време в Калифорния е била 4,51 долара.

Скокът в цената на бензина се обяснява с комбинация от покачване на цената на суровия петрол и непланирани ремонти и затваряне на някои рафинерии. Роля имат и известни производствени проблеми в Северна Калифорния, породени от проливните валежи в края на октомври.

Някои законодатели вече призовават президента Байдън да отвори петролните резерви на страната, но засега това не се е случило.