Руският оръжеен концерн "Калашников" е изпълнил през 2022 г. 45 държавни поръчки в областта на отбраната и 24 договора в рамките на военно-техническото сътрудничество.

Освен това компанията планира дейности

по организация на производството в рамките на едно лицензионно споразумение, съобщи днес нейната пресслужба, предаде ТАСС. "Това са най-мащабните договори в историята на компанията", се казва в прессъобщението. През миналата година оръжейното производство на руския концерн се е увеличило с 40 процента спрямо 2021 г., достигайки рекордни резултати за последните 20 години.

Започнато е производството

на автомата "Калашников АК-19", с калибър 5,45 мм, на 9-милиметровия картечен пистолет "Калашников ППК-20" и на самозарядните карабини "Сайга-9" и Те Ер 3 (TR3) с оптически мерници. През 2022 г. "Калашников" е доставил първата партида от снайперските пушки "Чукавин", съобщава БТА. Освен това подразделението за инструментално производство на руската компания през 2022 г. е увеличило обема на своята продукция с 8 процента на годишна основа спрямо 2021 г.

Подразделението на "Калашников" за производство на металорежещи машини през миналата година е реализирало продукция, която е равна на тази, постигната за предходните 3 години, от 2019 г. до 2021 г., отбелязва ТАСС.