Миналогодишните чантички съдържаха това

Чанти с надпис „Всеки печели „Оскар", пълни с продукти за домашни любимци, спрейове за самозащита, домашни системи за СПА процедури, продукти за отслабване и разкрасяване, ваучери за пътешествия за екзотични места - това отнасят у дома всички номинирани след церемонията по раздаването на оскарите. Дългогодишната традиция повелява да се правят подаръци на обща стойност $55,000.

Едва ли обаче има и един от избраниците на Академията, който се радва на джунджурийките в подаръчните торбички, след като е минал по червения килим, позирал е и се е надявал да спечели. Суетата на церемонията е пословична. Всичко около наградите е блясък, лукс, стил, а нерядко и кич. Тълпата наоколо поглъща всичко - грим, прически, татуировки, закръглено бременно коремче на млада артистка, годежен пръстен, ново гадже. Някои са обявени за диктатори на стила, други - за роби на кича.

Фокусът на церемонията е колкото в наградените, толкова и в тоалетите и бижутата им. Големите дизайнери се надпреварват да обличат звездите, защото оскарите са повече от салон за мода. Те определят тенденциите. Актрисите пазят най-силните си оръжия и ги използват за дефилето преди церемонията. Те измислят хватки, за да са неотразими. Мерилин Монро например е идеолог на гланца за устни. Именно той става част от сполучливата й визия на секси блондинка без много ум в главата и тотално зависима от мъжете!

Марлене Дитрих пък е първата ходеща реклама на опънатата кожа. Фризьорката така й опъвала косата и я прихващала към скалпа, че лицето й да изглеждало опнато като на млада девойка. Анджелина Джоли е пример за смелостта да се заложи на по-необичайния стил за такава церемония - семпла черна рокля, ефирна прическа, лек и ненатрапчив грим.

Обаянието на вечерите на оскарите е, че там се раждат легенди и митове и се поддържа магията на киното, на която всички сме подвластни. Какви са тазгодишните изненади ще разберем на 22 февруари.