За човек, на когото му е толкова важно да печели, Доналд Тръмп изглежда не осъзна, че загуби още преди фотографите да са си тръгнали от преддверието на хотела на остров Сантоша в Сингапур, където 12 секунди стиска ръката на един от най-бруталните диктатори на света - лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Освен ръкостискания имаше приятелски потупвания, широки усмивки, показване на президентската лимузина и суперлативи за 34-годишния деспот. Тръмп даде всичко онова, което Ким Чен-ун искаше. А в замяна получи нещо като обещание - може, ще си помисля. Три поколения севернокорейски лидери искат световното признание от среща с действащ американски президент - нито бащата, нито дядото на Ким Чен-ун успяват. Но младият лидер го постигна. За последната година той изстреля повече ракети, отколкото дядо му и баща му, взети заедно, включително и една, която може да достигне континенталната част на САЩ. Един американски студент, Ото Уарнбиър, умря в ръцете на режима му, но други трима затворници бяха върнати. Това последното изглежда, че е най-голямото постижение на големия дипломатически риск, който Тръмп поема.

Както винаги Тръмп разчита (твърде много) на собственото си обаяние и вярата, че може да убеди диктатора да се откаже от ядрената си програма в замяна на обещание за светло бъдеще на Пхенян с  небостъргачи, хотели и вероятно казина. За целта екипът на Тръмп бехе подготвил филмче в стила на комунистическата пропаганда и с елементи на холивудски кич,  с което да убедят Ким Чен-ун в тази бляскава бъдеща перспектива. Тръмп на няколко пъти обясни, че срещата върви страхотно, че с диктатора имат "отлични отношения" и че между тях се е зародила "специална връзка". Тръмп нарече още Ким Чен-ун "талантлив мъж".

След 5 часа на срещи в различен формат (включително и една на четири очи между двамата лидери плюс преводачите) риалити президентът и диктаторът подписаха някакъв документ пред телевизионните камери, с което всички трябваше да бъдем убедени, че това е грандиозен дипломатически успех. Документът от страница и половина е пълен с обещания и поети ангажименти. Това е и най-често използваната дума в текста.

"Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", пише в документа.

След подписването Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо" и че е установил "много специална връзка" с Ким, когото дори покани в Белия дом, а той приел. От своя страна Ким приветства "историческа среща", декларирайки, че двамата лидери са загърбили миналото и че "светът ще стане свидетел на големи промени". Документът гласи, че Вашингтон и Пхенян "се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие".

Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции. В нея се използва и предпочитаният от Северна Корея термин за денуклеаризация на Корейския полуостров, което предполага и премахването на американските ядрени опции в региона.

Малко по-късно на пресконференция Тръмп обяви и друга огромна отстъпка, която е направил на Северна Корея - той ще сложи край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация. И Южна Корея, и Пентагонът бяха изненадани от това съобщение.

Тръмп отбеляза, че все някога САЩ ще изтеглят своите военни части от Южна Корея. Американският президент добави, че севернокорейският лидер е поел "непоколебим ангажимент" за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, но въпреки това санкциите срещу Пхенян засега ще останат в сила. Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким. Според Донлад Тръмп Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това. След срещата Тръмп обсипа с похвали Ким Чен-ун, като каза, че той е "много достоен, много интелигентен преговарящ". Двамата били обсъдили накратко и темата "Човешки права".

Според различни източници в Северна Корея има между 100 и 200 хиляди политически затворници, изпращани в жестоки трудови лагери. Хиляди са убитите от режима, изтощени от глад, а в страната липсват каквито и да е свободи. Но Доналд Тръмп пренебрегна всичко това и с усмивка се снима до диктатора на тази затворена държава. А за Пхенян имиджът е много важен - те настоявали да имат абсолютно равноправие като еднакъв брой знамена и съветници, както и журналисти. За тези 5 часа имаше 6 различни възможности за официални снимки. Ким Чен-ун постигна всичко онова, което искаше - световно признание и внимание. Сега му предстои среща с руския президент, вече два пъти се вижда с китайския. Доналд Тръмп направи всичко това възможно. В замяна получи обещания. Знаем, че Тръмп не е любител на четенето и историята, на тя показва, че и предишни президенти са получавали сходни обещания, без да дават най-голямата награда на Северна Корея, но са останали излъгани. Да се надяваме, че егоцентризмът и наивитетът на Тръмп този път няма да го предадат. За доброто на всички.