Никълъс Удман е бил любител сърфист, пътувал по света в търсене на големи вълни. Навсякъде, където отивал, носел две неща задължително - дъската за сърф и камера, за да запечатва приключенията си. Снимането за него било много важно и по време на свое пътуване в Индонезия и Австралия бил осенен от идеята за камерата GoPro. Първоначално нямал намерение да става милиардер, а само искал по-ефикасен начин за заснемане на карането на сърф. 10 години по-късно той разполага с $1.3 млрд. благодарение на своята идея.

Удман е израснал в Атъртън, Калифорния. Той е най-малкото от четирите деца в семейството си. Баща му е успешен бизнесмен (уредил продажбата на Taco Bell на Pepsi). Удман бил запален сърфист и се записал в Калифорнийския университет в Сан Диего не заради друго, а заради това, че там имало идеални условия за сърф през цялата година. Всяко зло за добро! След като завършил колежа, основал сайт за онлайн игри Funbug. Заради дотком срива в началото на 2000 година компанията му не издържала и фалирала, повличайки $3.9 млн., вложени в нея от инвеститорите му. Това било удар по увереността на Удман и той решил да се съвземе с едно пътуване до Австралия и Индонезия. Това щяло да бъде последната му лудост, преди да се завърне в САЩ и да си намери „нормална професия". На това пътуване Удман започнал да закача на ръката си водоустойчива камера. С нея можел да снима това, което прави, по много по-вълнуващ начин.

5 месеца по-късно се върнал в Калифорния с идеята, че може да произвежда подобни камери и да ги продава. Бил на 27 години. Затворил се в дома си в Мос бийч и не се срещал с никого освен със семейството си, докато не направил първите прототипи на камерата. Знаел, че трябва да продава не само камерата, но и верижката и калъфа към нея. Взел шевната машина на майка си и правел модели. Смятал да си даде не повече от 4 години в опит да наложи камерата и след това щял да се предаде и да си намери „нормална работа". Провалът на сайта му много му тежал и не искал това да се повтори. Прекарвал часове, правейки калъфи от непромокаем плат за водолазни костюми и тествайки различни варианти. Неговата идея била проста - той знаел, че аматьорите фотографи искат да правят добри екшън снимки, но или не могат да се доближат достатъчно до екшъна, или не могат да си позволят качествена техника. За това искал да предложи добра техника на разумна цена.

Първият модел била 35-милиметрова камера, закрепена за ръката му с ластик. По-късно изобретил прототип на непромокаем калъф, в който да сложи камерата. След това започнал да ходи на търговски изложения, където търсел камера, чиито права може да закупи и да използва за своята идея. След доста търсене намерил 35-милиметрова камера от Китай, която се продавала на едро за $3.05. Тогава изпратил модел на своя калъф и $5,000 на фабрика в Китай. Нямал идея дали изобщо ще му се обадят. Няколко месеца по-късно те му изпратили готовия продукт. А още няколко месеца след това Удмън продал първата си камера на изложение за спортни стоки в Сан Франциско. Нарекъл камерата GoPro. Това било през септември 2004 година.

В първата година брутната печалба от камерите е $350,000. Звънял на магазини за сърф екипировка в цялата страна и правел атрактивни клипчета с камерата. Целта била разрастване на бизнеса, така че да може да излезе от гаража на баща си. След провала на сайта му и загубата на парите на инвеститорите искал да задържи тази компания лична колкото може по-дълго. Инвестирал $30,000 собствени пари, 35,000 долара от майка си и на два пъти по $100,000 от баща си.

От появата си до сега GoPro носи печалба. Днес маржът на печалба се изчислява на 15%. През 2011 година най-накрая в компанията влизат и чужди инвестиции, и то на стойност $88 млн. от 5 фирми, сред които Riverwood Capital и Steamboat Ventures. Днес камерите струват между $200 и $400 и са популярни в целия свят. Използват ги сърфисти, колоездачи, сноубордисти, алпинисти и други екстремни спортисти. Те се закачат на каската, на колелото, на борда или на друго място. Откакто компанията дебютира през 2004 година, продажбите нарастват двойно всяка година. През 2010 година голямата верига Best Buy започва да ги продава. През 2012 година Удман продава 2.3 милиона камери, което носи $521 млн. Само през януари са направени продажби за $100 млн. (това е все пак преди началото на ски сезона).

В успеха на Удман голяма роля имат социалните мрежи, защото вдъхновяващите клипчета с камерите се споделят хиляди пъти. GoPro има над 222 милиона гледания в канала си в YouTube и 4.7 милиона фенове във Facebook. Удман инвестира $1 млн. в маркетинг, за да се увери, че неговия хаштаг #GoPro е навсякъде в интернет. През декември 2012 година китайската Foxconn инвестира $200 млн. в компанията, която днес се оценява на $2.25 млрд. Удман има 45% дял в нея, което се равнява на $1.3 млрд. Той живее със съпругата и двете си деца в Калифорния. На 37 години е и е известен като сърфиста, който стана милиардер само защото търсеше удобен начин да заснема приключенията си.