Нашите телефони се развиват и усъвършенстват постоянно. Само за няколко десетилетия от огромни, свързани към стената с кабел устройства телефоните се превърнаха в мощни джобни суперкомпютри.

И въпреки това често ни се струва, че смартфоните не са се променяли от години. Ако и вие имате същото усещане, разгледайте информацията на Android Police за най-интересните иновации при смартфоните за последната година. Може да останете доста изненадани, обобощава информацията DIGITAL.

Безрамков дизайн

Тъй като екраните на нашите смартфони се разширяват все повече, страничната рамка продължава да се свива. Къде отиват сензорите, които хората са свикнали да имат в предната част на устройствата си?  В прореза, в горната част на дисплея. Вярвате или не, но тази тенденция е от съвсем скоро.

С представянето на iPhone X през миналия ноември Apple отново наложи нови правила. Както често се случва, когато Apple предложи нов трик, той си проправя път и към Android устройствата. Тенденцията така се наложи, че се стигна дотам Google да предложи поддръжка за тези прорези директно в мобилната си платформа, Android.

Изскачащи камери

През това лято Vivo Nex ни удиви с абсурдното си съотношение между екрана и тялото - 91%. За постигането на тези показатели Vivo е използвал редица нетипични решения, едно от които е така наречената изскачаща камера. Предната камера изскача, когато потребителят има нужда от нея, след което се прибира обратно в тялото на телефона. И само няколко дни по-късно Oppo пусна Find X - интересно устройство, което скрива както предната, така и задната камера.

Напредък в развитието на технологията за разпознаване на лица

Да, Android поддържа технология за разпознаване на лица от Ice Cream Sandwich (2011 г.) насам. А през 2015 година Fujitsu пусна Android телефон, наречен Arrows NX F-04G, който има скенер за ириса - година преди Samsung за пръв път да използва подобна технология в  Galaxy Note 7.

Но технологията Face ID на Apple, която дебютира с iPhone X, а наскоро и в Huawei Mate 20Pro, отбелязва значителен напредък. До този момент технологията за идентифициране на лицето в телефоните се фокусираше върху проверка на изображение на лицето на потребителя, направено с предната камера на устройството. Този метод обаче не е точен, особено ако се използва на тъмно и може да се манипулира лесно. А Face ID проектира масив от инфрачервени точки, създавайки триизмерна карта на лицето, която телефонът чете, за да потвърди самоличността ви.

Сензори за пръстови отпечатъци в диспея на смартфона

Производителите на Android устройства, обикновено слагат сензора за пръстови отпечатъци в задната частна телефоните си. И въпреки че този подход има предимства, много потребители не го одобряват.

Може би именно за да удовлетвори недоволната част от потребителите, през януари се появи Vivo X20 Plus UD. Това беше първото устройство, чийто скенер за пръстови отпечатъци е в дисплея му. Технологията, която е отговорна за това чудо, все още не е съвършена, а големите производители като Samsung, Google и Apple все още не я използват, но това може да се промени през следващите години.