В годините на ГЕРБ, а после и на Орешарски най-масовите вестници в България се оказаха подчинени на ДПС, по-конкретно на Доган. Част от тях бяха от империята на Делян Пеевски - придворния шут на човека от сараите. Другата обаче настояваше, че прави независима и обективна журналистика, а в същото време вършеше същото като изданията на Пеевски, но малко по-завоалирано. Едва сега става ясно как медиите в България са били подчинявани на Ахмед Доган чрез Корпоративна търговска банка, която той създаде и номинално постави за неин шеф Цветан Василев, а после и сам унищожи. През миналата пседмица ,,Протестна мрежа" - организацията, която застана зад митингите срещу правителството на Пламен Орешарски, разпространи свое разследване за най-големите длъжници сред медиите на затъналата Доганова банка. Оказва се, че това са все уж независими издания.

С необслужвани кредити към тази банка в момента са: ,,Труд", ,,24 часа", ,,Преса", ,,Тема", ,,Стандарт", ,,Шоу", ,,Блиц", ,,Марица", ,,Струма" и много други. Кредити за близо 30 млн. лева (с дължимите лихви) са били раздадени от фирми  - пощенски кутии на КТБ, за три водещи фирми на медийния пазар. Тези кредити, с част от документите за които разполагаме, са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август - и трите в Софийския градски съд.

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън групировката на Делян Пеевски. Това са ,,Про нюз България" АД (издател на вестниците ,,Труд" и ,,24 часа"), ,,Обединени свободни медии" АД (издател на ,,Преса и ,,Тема") и ,,ГМ Прес" АД (съсобственик в ,,Стандарт прес", ,,Шоу" и ,,Блиц" и издател на вестниците ,,Марица" и ,,Струма"). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013 г.

Най-много необслужвани кредити - за общо 13 млн. лева плюс лихви от 800 хиляди лева - има издателят на ,,24 часа" и ,,Труд" ,,Про нюз" АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ,,Сайга консулт" ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми, регистрирани в бизнес сградата на ,,Цар Борис III" №159, където са ,,Бромак", TВ7 и множество други фирми, свързани с КТБ. Единият от договорите на стойност 6 млн. лв. е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на адвоката на собственичката на ,,24 часа" Венелина Гочева - Димитър Димитров, след неуспешни посещения на адреса на управление и в дома й. На 4 август тази година в Софийския градски съд е заведено дело №5410 за несъстоятелност на длъжника.

Необслужваните кредити на ,,ГМ Прес" - съиздател на ,,Стандарт", ,,Шоу" и ,,Блиц" и издател на регионалните ,,Марица" и ,,Струма" и още няколко медии - са за общо 12.8 млн лв. Отпускани са от фирма ,,Булит 2007" ЕООД, регистрирана на ул. ,,Хубча" №8 - друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011 г. и юни 2012 г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийския градски съд.

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на ,,Обединени свободни медии" АД, издател на ,,Преса" и ,,Тема", към друга фирма от пощенските кутии на КТБ - ,,БГ Корпорейшън" ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев - ул. ,,Дамян Груев" №46 в София. Кредитите са отпуснати между 2011-2012 г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийския градски съд.

Почти веднага след излизането на тези данни основните лица, споменати в тях, започнаха дружно да се оправдават. Собственичката на ,,24 часа" и ,,Труд" Венелина Гочева заяви, че не дължала пари на банката. Тя лично. Макар в данните на ,,Протестна мрежа" никъде да не се твърди, че тя лично е имала заем. Твърдението е за фирмата, чрез която се управляват изданията й. В обясненията си Гочева напълно забравя, че само преди няколко месеца на всеослушание твърдеше, че вече е продала в. ,,Труд" на Петьо Блъсков. Сега тя отново го нарича ,,издание на групата", тоест нейно. Имало ли е сделка с Блъсков - нямало ли е, вече е загадка. Тя твърди, че ,,включването на ,,24 часа", ,,Труд" и другите издания на пресгрупата в подобен компромат е средство за натиск върху мен лично". Не е ясно какъв ще е този натиск, след като само преди две седмици управляваният от нея ,,24 часа" публикува едно от най-мазните интервюта с Делян Пеевски, правено някога. При това взето не от редови репортер, а от главния редактор на ,,24 часа" Борислав Зюмбюлев. В медийната практика интервюта, коментари и прочее материали, написани от главен редактор, показват, че това са текстове, отразяващи мнението на цялата редакция, а не обикновена статия.

По подобен начин и откъм в. ,,Стандарт" се чуха същите оправдания.

Съиздателят му Тодор Батков е озаглавил статията си ,,Стандарт" не е взел нито лев от бушоните на Цв. Василев", но в нея авторът говори отново само за себе си и разсеяно пропуска да уточни положението с другия издател - ,,ГМ прес". Единственото, което споменава, е: ,,Не знам ,,ГМ прес" да е свързана с Делян Пеевски", макар че е достатъчно за един читател да се разходи по страниците на вестника и сам да се убеди има ли връзка или няма при наличието на всекидневно лизане на частите на Пеевски и компания.