Болките в коленете най-често са причинени или от травматични инциденти, или от дегенеративни процеси в ставата (износване на ставните хрущяли). Под  травматични инциденти имам предвид счупвания, разтежения, разкъсвания на връзки и сухожилия, мускулни претоварвания, скъсване или отлепяне на менискус и и др. Прогнозите за лечението им зависят от сериозността на травмата, засегнатите тъкани и индивидуалните особености на пациента.

Ставните хрущяли покриват краищата на костите и оформят ставните им повърхности. За коленете това са ставите между бедрената (femur) и пищялната кост (tibia) и ставата между бедрената кост и капачката (patella). Ставните хрущяли могат да се сравнят с амортисьорите, те са гъвкави на натиск и целта им е да поемат натоварването, така че при движение да няма триене и нараняване на костите. Можете да се досетите, че на колкото повече стрес ги подлагате, те толкова по-бързо се изтъркват. Някои от най-честите фактори за увреда на ставните хрущяли са или структурни, или функционални. Структурни са например гръбначните изкривявания, плоските стъпала, „извъртените" навън или навътре бедра и пищяли, разликата в дължината на краката и др. Те предизвикват мускулен дисбаланс и неравномерно разпределение на тежестта върху ставните повърхности и ускоряват дегенеративните процеси. Другите фактори са  функционални като неергономичност на работа и спорт (спортове като тичане, скачане, вдигане на тежести, скейт, сноуборд, ски значително натоварват коленете).

Нараняването на ставния хрущял предизвиква отделянето на отпадни продукти в ставната течност, възпаление на  съновиалната мембрана и околните тъкани (ставни капсули, мускули и други). Това води до влошаване качествата на ставната течност, увеличаване на триенето между ставните повърхности и предизвиква симптоми като: болка, подуване, щракане или „хрупане" в ставата, блокиране, слабост и нарушена подвижност.

Прогнозите за лечението зависят от степента на увреда и индивидуалните особености на пациента. Лошата новина е, че заради липсата на кръвоснабдяване ставните хрущяли не могат да се възстановяват. Хубавата е, че хрущялите не са инервирани и сами по себе си не болят. Болките са по-скоро в резултат на описаните съпътстващи симптоми, които обаче могат да бъдат овладени, така че човек да може да извършва нормално и безболезнено дейностите през деня и дори да спортува. Лечението е насочено най-вече към забавяне на дегенеративните процеси и намаляване на симптомите.

Какви са препоръките за превенция и лечение?

Избягване на натоварвания и движения, предизвикващи компресия и триене. Трениране на мускулите, стабилизиращи колянната става. Подобряване гъвкавостта на мускулите с цел поддържане на баланса между мускулните групи около ставата. Избягвайте упражнения, които предизвикват натиск по дължината на костите и увеличават компресията в ставата - скачане, тичане, клякане в максимален обем на движение и други подобни.

Избягвайте позиции на максимално сгъване или разгъване на ставата. При големи натоварвания ползвайте неопренови наколенки, за да намалите натоварването върху ставата и засегнатите тъкани. При ходене в планината или пресечен терен ползвайте щеки - ако ги ползвате правилно, те намаляват натоварването върху ставите ви с 30-40%. След натоварване прилагайте торбичка с лед за 10/15 минути.

Ако коляното се възпали и болките се усилят, намалете физическите натоварвания и ползвайте противовъзпалителни кремове или таблетки. Приемайте хранителни добавки с хондроитин, глукозамин и хиалуронова за подобряване храненето на ставния хрущял. Те имат противовъзпалителен ефект и забавят дегенеративните процеси. Ако спортувате активно, използвайте утвърдени марки за хранителни добавки и не забравяйте, че превенцията е по-добра от всяко лечение.