Стефан, артист

Лидия Спириева

Чалга певецът Галин и Ернестина Шинова са новите лица в суперкомедията на Артур Нюфийлд „Изневери в повече" - гласеше новина, публикувана в няколко сайта в интернет. Впоследствие обаче се разбра, че фолк певецът заема мястото на младия актьор Стефан Попов-Чефо. Най-обидното е, че самият актьор разбрал за рокадата от светско тв предаване, а не бил уведомен за нея от режисьора на спектакъла Емил Марков. „Решението е взето от продуцентите от „Ажур Пико" и веднага подкрепено от колегите им от театър „Българан". Със сигурност този ход ще даде нов живот на представлението и ще привлече в театъра нов контингент от зрители, убедени са Кирил Кирилов и Владимир Янев" - допълва в информацията един от сайтовете. В защита на младия актьор веднага скочиха негови колеги, възмутени как чалгата вече завзема и тяхната светая светих - театъра.

„Радостта от дебюта ми в „Изневери в повече" отмина моментално, когато, без да съм уведомен, разбрах от предаването, че като заместник на главния актьор (какъвто бях аз) вече има нов човек на моето място - Галин. Аз това си го пиша в CV-то - не съм чул за друг актьор при първата му роля извън Drama Theatre НАТФИЗ да е бил заменен от чалга звезда. Какво излиза? Учиш 4 години висше, 4 години труд, пот, нерви, борба... накрая идва „Галин - Парата ако хвана" и поема ролята ти. Разбира се, защото е по-талантлив, по-подготвен, по-ерудиран и по-мислещ", пише сам Чефо.

„Поздравявам колегите си с новия партньор, а САБ (Съюза на артистите в България, б.р.) - с новия съюзен член" - иронично коментира актьорът Атанас Атанасов. Колегата му Стоян Радев пък директно обвинява правителството за поредното недоразумение: „Чалгата в театъра - съвсем буквално... по повелите на министър Рашидов отпреди няколко години (по памет): „Вкарайте си Софка в театъра, като искате пълни салони..." А Нона Йотова съвсем безпардонно отправя въпроса: „Тъкмо исках да питам КАКВО е Галин?"

След скандала някои от сайтовете побързаха да изтрият името на фолк певеца от новината си, като оставиха единствено това на Ернестина.

Дали в крайна сметка Галин ще участва в пиесата след острите реакции на артистичната гилдия срещу него? Фолк звездата се опита да се измъкне от неудобната ситуация, като заяви, че за пръв път чува, че друг актьор е играел въпросната роля, която му предложили. „Лично продуцентът на пиесата ме покани, затова приех - обяснява Галин. - Но в крайна сметка отхвърлих това предизвикателство. Изглежда всички, които скачат срещу мен, са добре запознати с кариерата ми. Тези, които недоволстват, че един попфолк певец може да има повече от един талант, могат да дишат спокойно. Понякога дипломата не прави един човек актьор, певец или учител. Хората на изкуството се раждат."