Атентатите в Париж и първото съмнение, че са използвани и български калашници

Джеймс Инграм, „Ди икономист“

Има ли българска следа в атентатите в Париж и Брюксел и откъде джихадистите се снабдяват с автомати и взрив? През последната година се появиха няколко разследвания за това, че българско въоръжение - главно малокалибрено оръжие, както и взривни амуниции, достигат до различни бунтовнически групи. Както в Сирия, така и в Йемен, Судан, Либия. Официални данни за това, разбира се, няма. Няма и как да има. Тъй като това са зони, за които износът е под санкции.

Но пък официалните данни сочат някои странни промени. Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение България е изнесла през 2014 г. оръжия за малко под 30 млн. долара за Саудитска Арабия (виж таблицата). Заявките и разрешенията дори са били за 85 млн. евро. Само година по-рано сделките са за под 1 млн. евро. Данните са сравними с изнесеното за Египет и сравнително близо до тези за Афганистан, където все пак България присъства и като част от мироопазващ контингент. А и армията там е в почти постоянна война с талибаните и има основателна причина да купува доста оръжие.

Твърде слабо вероятно е обаче армията на Саудитска Арабия да е започнала ударно да се превъоръжава с оръжие, характерно доскоро главно за Източния блок. Саудитска Арабия от години е най-близкият съюзник на САЩ в Залива и по-голямата част от въоръжението й е с натовски стандарти. Тогава? Какво става с всичкото това оръжие? Възможно ли е то да достига до други дестинации?

Първите данни, че българско оръжие се изпраща на групировки в Сирия, се появиха след фаталния инцидент на полигона край Анево през миналото лято. Тогава ветеран от американския флот, нает от фирма подизпълнител, умира, а други двама американски граждани и двама българи са ранени. Причината е, че граната се взривява при зареждане в гранатомет РПГ-7. Официалната държавна версия в лицето на министъра на икономиката Божидар Лукарски е, че „това е инцидент като част от  учения, които се провеждат от частната оръжейна фирма „Аутгънс" с техни боеприпаси. Те са по договор с чуждестранните лица, които основно са пострадали." Ранените американци набързо са транспортирани за лечение извън България, а разследването по случая замира.

Според източник на „Икономист" от военнопромишления комплекс „сделка с българско оръжие без одобрение на САЩ в момента няма как да се случи". Инцидентът на полигона близо до с. Анево принуди САЩ да признаят, че е купувала оръжие от България като част от усилията на Вашингтон за подкрепа на сирийските опозиционни сили.

От лаконичното съобщение на посолството на САЩ стана ясно, че американците работят за американската компания „Пърпъл шовъл", наета от армията на САЩ да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.

В свое разследване Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРП) цитира данни за държавните поръчки в САЩ. То показва, че Звеното за специални операции (ЗСО), което отговаря за подпомагането на сирийските бойци, сключва договор през декември 2014 г. с „Пърпъл шовър" на стойност над 26.7 млн. долара за доставка на чуждестранни оръжия и боеприпаси. България е посочена в графата за произход на оръжието. В случая от Анево ролята на американската компания е била да изкупи българско оборудване, а после по програмите на Вашингтон за оборудване на сирийската опозиция да бъде използвано във войната там.

Изследване на „Конфликт американ рисърч" от 2014 г., цитирано от медиите, показва, че българските боеприпаси заемат седмо място сред най-често използваните от „Ислямска държава". Става дума за пистолетни 9 x 19 мм патрони, 5.56 х 45 мм и 7.62 х 39 мм за автоматични оръжия, и 12.7 х 108 мм и 14.5 х 114 мм за тежки картечници. При мунициите, които са ново производство - тези, излезли от заводите между 2010-2014 г., България е на първо място. От 203 гилзи 47 са произведени в България.

И все пак как оръжието стига до ислямистите? В своето разследване БМРП твърди, че купените от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства големи количества оръжия и боеприпаси от България през последните две години почти сигурно са предназначени за въоръжени групи, които тези страни подкрепят в Сирия, а вероятно и в Йемен. „Всяка сделка започва с един прост въпрос и той е имаш ли сертификат за енд юзер", каза за „Икономист" бившият министър на отбраната в правителството на тройната коалиция Николай Цонев. Без този сертификат е невъзможно да се получи разрешение за износ. С него купувачът гарантира, че оръжието няма да напуска пределите на страната. Дали това е изпълнено, е практически невъзможно да се разбере. Причината е, че нелегалното „изтичане" на оръжие към държави, територии или военни групи почти винаги става със знанието на властите в държавата, която позволява това. „Не знам какво им е толкова тайното на оръжейните сделки, че документите трябва да седят в секретни секции по производители и търговци, при положение че днес всеки един товар може да бъде проследен", обяснява Цонев.

И наистина е така. А това, че товарите могат да се проследят, дава още козове на теорията, че българско оръжие стига до Сирия например. В своето разследване БМРП цитира данни, според които през октомври 2014 г. цяла поредица джъмбо джетове „Боинг 747" с надпис „Saudi Arabian Cargo" са започнали да кацат на летището в българската столица София. А това не се е случвало през последните 20 години.

Полетите стават толкова чести, че любители на авиацията отварят тема в специализирания си форум и започват да следят излитанията и кацанията. Самолетите пристигат от Джеда, вземат товар от летище София и после отлитат за саудитския град Табук, на около 100 км от границата с Йордания. Какво има на борда? Не е ясно. Внезапното появяване на саудитските товарни самолети странно съвпада с внезапното увеличение на одобренията за износ на българско оръжие на ОАЕ.

След като саудитските полетите спират, започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби. „Еърбъс A330Ф" и „Боинг 777Ф" с маркировка на „Etihad Cargo" кацат в София пет пъти от края на юни до средата на август 2015 г. На 19 октомври „Etihad Cargo" „Еърбъс 330Ф", пристигащ от Абу Даби, каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Дафра, разположена на юг от столицата на емирствата.

„Не е тайна, че изнасяме оръжие за този регион и по косвен или по пряк път то попада в „Ислямска държава", коментира пред БНТ експертът по национална сигурност Славчо Велков. По пряк път това едва ли е възможно. Но увеличеният обем изнасяна продукция към Саудитска Арабия е достатъчен белег да се смята, че българско оръжие може и да достига до сирийски бунтовници, а оттам в „Ислямска държава".

Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства са приемани за водещи поддръжници на бунтовниците, сражаващи се против сирийския президент Башар ал Асад. В своя статия още през 2013 г. „Ню Йорк таймс" цитира свои източници, според които Риад е финансирал голяма покупка на оръжия за пехотинци от Хърватия за сирийските опозиционни сили. Официалните власти на Саудитска Арабия тогава не коментират, но в интервю за Би Би Си от октомври 2015 г. министърът на външните работи Адел ал Джубейр признава, че страната му доставя оръжия на сирийските опозиционни сили. „Ние трябва да допринесем за промяна на баланса на силите на терена", каза той.

БМРП цитира неназован бивш български офицер да казва, че някои от оръжията, изпратени за Саудитска Арабия, може също да са били използвани в Йемен, тъй като по-късните полети съвпадат с началото на операцията на Саудитска Арабия там. Риад започна военна операция в Йемен в края на март 2015 година в подкрепа на силите, лоялни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади.

Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ са част от коалиция в Йемен, която провежда въздушни удари и военни операции по земя и доставя оръжия на местни бойци, които се борят с шиитските сили, известни като хути. Така точките, до които потенциално достига българско оръжие, стават доста. Но може ли тези зони със слаб контрол да доведат „връщането" на българско оръжие и боеприпаси, което да бъде използвано в атентати в Европа? Само седмица след атентатите в Париж през ноември 2015 г. бившият заместник-началник на НСС Чавдар Петков каза, че има информация български автомати „Калашников" да са били използвани в атаките.

Данните бяха официално отречени. Петков пък уточни, че оръжията вероятно са изнесени контрабандно и собствениците на складове и оръжейни фирми не могат да бъдат държани отговорни. Контраразузнавачът съобщи, че получил информация, че в България са купени 8 автомата от черния пазар. A после по каналите с бежанци са достигнали в Белгия и са използвани в Париж.

И въпреки че тази информация беше опровергана, има основателни данни за присъствие на българско оръжие в зони, където няма официална причина да бъде. А това създава рискове страната да бъде въвлечена в сериозни скандали.